Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Εφιάλτες α λα γαλλικά για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις


Γράφει ο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία δεν βάζουν μόνο σε τροχιά αστάθειας τη γαλλική πολιτική σκηνή και σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά αναδεικνύουν ταυτόχρονα και το πολιτικό κόστος των επιλογών που έκαναν τελευταία οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Πρώτον επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά στην Ιστορία ότι το πολιτικό κόστος που επιφέρει η ακρίβειας είναι το χειρότερο όλων. Η άνοδος των τιμών ισοδυναμεί με μείωση εισοδήματος και οι πολίτες χρεώνουν τη διαφορά όταν βρεθούν στην κάλπη.

Μπορεί οι Γάλλοι να φοβήθηκαν το ακροδεξιό και ρατσιστικό προφίλ της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές πριν δύο μήνες, αλλά στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε ότι το μήνυμα της αντιπολίτευσης που εστίασε στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έπιασε τόπο. 

Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και είναι βέβαιο ότι η ήττα του Μακρόν θα κρατάει ξάγρυπνους αρκετούς ηγέτες στην Ευρώπη. 

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από τις χθεσινές εκλογές στη Γαλλία είναι ότι τα μεγάλα λόγια συμπαράστασης στην Ουκρανία και καταδίκης της Ρωσίας δεν λειτούργησαν υπέρ του Μακρόν. Προφανώς συνέβη το αντίθετο, καθώς οι Γάλλοι, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, βλέπουν ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν σχέδιο για τον πόλεμο και την έξοδο από αυτήν την κρίση, αλλά ούτε και στρατηγική για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.  

Αντίθετα, η κατάσταση διαιωνίζεται, το κόστος σε όλα τα πεδία ανεβαίνει και δεν διαφαίνεται ακόμα η έξοδος από το τούνελ, ενώ ουδείς να μπορεί να αποκλείσει την κλιμάκωση και την επέκταση των εχθροπραξιών. 

Φαίνεται ότι παρά τις επικοινωνιακές κορώνες και την προπαγάνδα περί ενιαίου μετώπου και ομόθυμης αντίστασης στην παράνομη ρωσική εισβολή, οι πολίτες δεν δείχνουν αντανακλαστικά συσπείρωσης γύρω από την ηγεσία, όπως συνήθως συμβαίνει στην περίπτωση άμυνας απέναντι σε έναν εισβολέα. 

Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η επίσκεψη των Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι στον Ζελένσκι ίσως και να έβλαψε πολιτικά τον Γάλλο πρόεδρο, παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες.

Καθώς μάλιστα οι ενδείξεις ότι ο επόμενος χειμώνας θα φέρει επιδείνωση των προβλημάτων στην ενεργειακή και επισιτιστική τροφοδοσία, είναι πολύ πιθανό ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών θα μεγαλώνει.

  • το κείμενο του Γ.Χ. Παπαγεωργίου είναι από το politicus.gr