Χωρίς ενημέρωση δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η ύπαρξη των μέσων ενημέρωσης -ηλεκτρονικών και ιδιαίτερα εντύπων- είναι αναντικατάστατη για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την προβολή όλων των απόψεων και των προβλημάτων των πολιτών, για τον έλεγχο κάθε εξουσίας.
Όλα αυτά, βεβαίως, στα λόγια. Στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα σταθούμε στην κρίση που μαστίζει τα έντυπα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους. Για πάνω από 10 χρόνια, τα σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών μειώνονται διαρκώς.
Εκεί που ο πολίτης έβρισκε την εφημερίδα του και στο πιο μικρό χωριό, τώρα είναι υποχρεωμένος να κάνει πολλά χιλιόμετρα για να τη βρει, ακόμη και στις πόλεις, ενώ σε μεγάλες περιοχές της χώρας και σε νησιά είναι ζήτημα αν υπάρχει ένα σημείο πώλησης.
Αν η κυβέρνηση μείωνε τη φορολογία που υπάρχει στα έντυπα και φρόντιζε να αυξήσει το κέρδος των πωλητών, ώστε να καταστήσει συμφέρουσα την πώληση του Τύπου, τα σημεία πώλησης θα μπορούσαν να αυξηθούν ουσιαστικά. Δεν το κάνει.
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τα προβλήματα που συσσώρευσαν στα έντυπα ΜΜΕ η πανδημία και τελευταία η έκρηξη της ακρίβειας. Η πανδημία προκάλεσε σημαντική πτώση των πωλήσεων, καθώς πολλοί αναγνώστες «έκοψαν» την εφημερίδα και το περιοδικό για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Η ακρίβεια εκτόξευσε κατακόρυφα το κόστος εκτύπωσης, καθώς αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς οι τιμές στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Τα έντυπα μέσα ενημέρωσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες συνθήκες. Το αυξημένο κόστος είναι αδύνατο να μετακυλιστεί στους αναγνώστες, χωρίς να προκαλέσει νέα δραματική -πάνω στην ήδη σοβαρή- πτώση των πωλήσεων, ενώ μια μείωση της ύλης, δηλαδή των σελίδων, θα οδηγούσε στον πλήρη ευτελισμό τους.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Μέτρα έπρεπε να ληφθούν χθες. Η κυβέρνηση που υποσχέθηκε πως ως το τέλος Μαΐου θα έφερνε κάποιο πακέτο μέτρων δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου.
Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια τροπολογία για μηδενικό ΦΠΑ σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική παρέμβαση που πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα κόμματα. Το πρόβλημα της επιβίωσης των έντυπων ΜΜΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά. Είναι καίριο ζήτημα δημοκρατίας. Είναι υπερκομματικό ζήτημα.
ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη