Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η επιστροφή του Καραμανλή


Με μια ομιλία που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ο Κώστας Καραμανλής έβαλε χθες το στίγμα του στις πολιτικές εξελίξεις, αναλύοντας το θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», από μια οπτική που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, το κεντρικό πρόβλημα που πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία. Με μια σειρά βάσιμων επιχειρημάτων, εξήγησε ότι αυτή η παράταση οδηγεί σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, πολύ χειρότερο και πιο απρόβλεπτο από τον παλιό, ενώ η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας μπορεί να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέος αντιδυτικού μετώπου.
Οι επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης αφορούν καίρια παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά έχουν ήδη προκαλέσει εφιαλτικές οικονομικές συνέπειες που τροφοδότησε αρχικά η ενεργειακή κρίση.
Κατά συνέπεια, συμφέρον μας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η έναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική λύση. Πρόκειται για μια ανάγνωση της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας εντελώς διαφορετική από εκείνη του σημερινού πρωθυπουργού.
Εκεί που η ομιλία αυτή ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τη διακηρυγμένη πολιτική Μητσοτάκη είναι το σημείο που εξήγησε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» εάν οι ΗΠΑ «έχουν ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου», «αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες» «επ' ουδενί στον ίδιο βαθμό με την Ευρώπη».
Το συμπέρασμα του Κώστα Καραμανλή είναι ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει «πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός» και «τη λήξη του πολέμου» και να πάψει να αυτοπεριορίζεται «σε ρόλο του παθητικού θεατή».
Σε διάσταση με την ακολουθούμενη κυβερνητική γραμμή υπήρξε, βέβαια, και η καταγγελία του, ότι η κατανομή του πλούτου περιορίζεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια και εξωθούνται στο περιθώριο κοινωνικές ομάδες από αστικά - μικροαστικά στρώματα, καθώς και η περιγραφή των μέσων ενημέρωσης ως χώρου ελεγχόμενης πληροφόρησης έως και απροσχημάτιστης προπαγάνδας.
Δεν έλειψε, βέβαια, και η εκτενής αναφορά του στα ελληνοτουρκικά αλλά και η χρήση μιας ιστορικής φράσης του Ντεγκόλ, με σαφή εσωκομματική στόχευση: «Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τον λαό σου έρχεται πρώτη. Εθνικισμός, όταν το μίσος για τους άλλους έρχεται πρώτο».
ΕΦ.ΣΥΝ.