Με μεγάλο στόμφο και με ενθουσιώδη υποδοχή από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αγωγή στη Novartis για αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου. Πολύ αργά όμως μια και η ίδια η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει με σειρά πράξεων υπονομεύσει τη δυνατότητα αυτή και τώρα έρχεται καταϊδρωμένη να συνταχθεί με όλους εκείνους που επιμένουν ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και διαπλοκής.
Η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε τη διαπραγματευτική και νομική θέση του Δημοσίου. Τώρα επιστρατεύει τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2020 προκειμένου να μας πείσει ότι ακολουθεί τις υποδείξεις. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει! Προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση ερευνητικής ομάδας που θα δώσει μετά την έρευνα εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ομως το ΝΣΚ μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής που σύστησε για το θέμα αντιμετώπισης του σκανδάλου σε βάρος του Δημοσίου και με ομόφωνη απόφασή του υπέδειξε -μεταξύ άλλων- ότι άμεσα τότε το Δημόσιο και οι φορείς του θα έπρεπε να καταθέσουν ως πολιτικοί ενάγοντες αγωγή κατά της εταιρείας για την επανόρθωση της ζημίας (που θα προσδιοριζόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες) και την άμεση αποστολή αιτήματος για δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ για παροχή στην Ελλάδα όλων των στοιχείων των εκεί αρχών που αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας για την αποζημίωση από τη Novartis. Ο κ. Πλεύρης και η κυβέρνηση, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις συστάσεις του ΝΣΚ, χρησιμοποιούν τη γνωμοδότηση απλά ως άλλοθι λησμονώντας ότι με βάση και τις δικογραφίες της καταργημένης Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εκδόθηκε η απόφαση στην Αμερική, ενώ αυτές οι δικογραφίες και τα πορίσματα θα δώσουν υπόσταση στην όποια αγωγή.
- απόσπασμα από ρεπορτάζ της Αντας Ψαρρά στην ΕφΣυν (ΕΔΩ)