Δεν είναι όλα μαύρα και άραχλα από το μέτωπο των εφημερίδων. Υπάρχουν και φύλλα που κατάφεραν να προσαρμοστούν με επιτυχία στη νέα ψηφιακή εποχή και να διευρύνουν τόσο το κοινό τους όσο και
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων οι New York Times, που μήνα με το μήνα πλησιάζουν όλο και περισσότερο το στόχο να αποτελέσουν το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης των αγγλόφωνων αναγνωστών ανά την υφήλιο.
Βλέπε και τα νεότερα από το μέτωπο των συνδρομητών, όπου μόλις ανακοινώθηκε ότι η νεοϋορκέζικη εφημερίδα έσπασε το φράγμα των εννέα εκατομμυρίων. Συνυπολογίζοντας πάντα και τον κόσμο που έφερε μαζί της η ιστοσελίδα The Athletic (αποκτήθηκε την 1η Φεβρουαρίου), αλλά και πάλι λίγο δεν το λες. Με τον διακηρυγμένο στόχο των δεκαπέντε εκατομμυρίων συνδρομητών έως το τέλος του 2017, να μοιάζει πλέον όλο και πιο εφικτός.
Καλά πήγανε και τα κέρδη των New York Times για το τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς φτάσανε 60,9 εκατομμύρια δολλάρια. Καταγράφηκε, βέβαια, μια πτώση από τα 68,1 εκατομμύρια δολλάρια που καταγράφηκαν ως κέρδη το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους, αλλά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη χασούρα του Athletic, που πήγε κουβά 6,8 εκατομμύρια δολλάρια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Και γιατί την αγόρασαν οι NYTimes την ιστοσελίδα, αφού χάνει λεφτά (πέρυσι κατέγραψε 55 εκατομμύρια ζημία) και τους χαλάει τον ισολογισμό; Διότι, είναι η απάντηση, έφερε μαζί της 1,1 εκατομμύριο συνδρομητές και προτεραιότητα της εφημερίδας δεν είναι σώνει και καλά να τσιτώσει τα κέρδη της μέχρι εκεί που δεν παίρνει, προτεραιότητά της είναι να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και όσο το δυνατόν περισσότερες οθόνες. Κάτι το οποίο το καταφέρνει χρόνο με το χρόνο, με τα διαφημιστικά έσοδα να παρουσιάζουν μια ανάλογη αυξητική τάση. Και μην ξεχνάμε και το περιβόητο παιχνίδι Wordle, που έφερε δεκάδες εκατομμύρια χρηστών στην TimesComprany και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την επιρροή της εταιρείας.
Χρήστος Ξανθάκης