Κυριακή 29 Μαΐου 2022

«Για όνομα του Θεού»


Ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο; Μα ο εκάστοτε πλανητάρχης: ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο μοναδικός πλέον επίγειος υπερδύναμος. Σοβιετάρχες δεν υπάρχουν πια. Κι όμως. Ακούγοντας το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, σχεδόν τον λυπηθήκαμε έτσι όπως ομολογούσε ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σπουδαιότερο καθήκον του: να προστατεύει τη ζωή των παιδιών της χώρας του. Και μάλιστα σε καιρό ειρήνης.

Κατά την αμερικανική συνήθεια, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τον Θεό. Αυτή τη φορά όμως όχι για να ζητήσει την ευλογία του ή για να την παρουσιάσει σαν δεδομένη. Με δεκαεννιά μαθητάκια και δύο δασκάλους του δημοτικού της πόλης Ουβάλντε νεκρούς, ο πρόεδρος φανέρωσε τον πανικό και την αδυναμία του, αλλά και ένα αίσθημα ντροπής: «Ως έθνος, πρέπει να ρωτήσουμε πότε –για όνομα του Θεού– θα σταθούμε απέναντι στο λόμπι των όπλων».

Στο Τέξας τέτοια λόγια προσβάλλουν την «παράδοση» και υβρίζουν την ίδια την «αμερικανικότητα». Για εντελώς διαφορετικούς λόγους ντρεπόταν το 2015 ο τότε κυβερνήτης της πολιτείας αυτής, ονόματι Γκρεγκ Αμποτ: επειδή η Καλιφόρνια πουλούσε περισσότερα όπλα. Κι έγραψε τον καημό του στο Τουίτερ, προτρέποντας τους Τεξανούς να ανακτήσουν τα ένοπλα πρωτεία. Τέτοιο πνευματικό κενό. Και τόση ανηθικότητα. Το φονικό στο σχολείο πάντως τάραξε τον κ. Αμποτ, που δήλωσε ότι «θρηνεί για το παράλογο έγκλημα». Θρηνεί… Ο ηθικός αυτουργός. Ενας από τους αμέτρητους ηθικούς αυτουργούς που συλλέγουν χρήμα και ισχύ επιτρέποντας στον Χάρο να κυκλοφορεί πάνοπλος. Ποιο δρεπάνι. Πιστόλια και τουφέκια.

Το λόμπι των όπλων είναι πανίσχυρο. Για να διατηρεί το δικαίωμα να εμπορεύεται τον θάνατο, εξαγοράζει βουλευτές και γερουσιαστές διά «χορηγιών», ακυρώνει νομοθετικές πρωτοβουλίες και διατηρεί στην υπηρεσία του στρατιά προπαγανδιστών της ένοπλης αμερικανικότητας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, τον ίδιο τον Τραμπ.

Το 2020 οι σφαίρες στέρησαν τη ζωή 4.368 αμερικανόπουλων. «Τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο σχολείο δεν ήταν άτυχα. Αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας και πουθενά αλλού», είπε παρακλητικά στους συναδέλφους του ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκπροσωπεί την περιφέρεια της πόλης Σάντι Χουκ. Μάταιες ικεσίες. Οι «ορθολογιστές» έχουν να σκεφτούν την ανάπτυξη, την αγορά, τις θέσεις εργασίας: το 2000 υπήρχαν στις ΗΠΑ 2.222 εταιρείες κατασκευής όπλων. Το 2020 έφτασαν τις 16.963. Πρόοδος.

Παντελής Μπουκάλας / Καθημερινή