Πάμε για νέα κόλπα και κολπάκια, με στόχο την τσέπη του καταναλωτή
του Χρήστου Ξανθάκη
Είναι μια σκηνή από την ταινία «Ένταση», όπου πάει ο πρωταγωνιστής Ρόμπερτ ντε Νίρο σε έναν τύπο να πάρει τα σχέδια από μια τράπεζα για να κάνει μια ληστεία, γιατί αυτή είναι η δουλειά του, ληστής είναι αν μπορείς να το πεις δουλειά τέλος πάντων, και τον ρωτάει τον τύπο, «που τα βρήκες ρε φίλε τα σχέδια, που τις βρίσκεις όλες αυτές τις πληροφορίες» και απαντάει ο άλλος με απόλυτη φυσικότητα:
«Εκεί έξω είναι, απλώνεις το χέρι σου και τις βουτάς»!
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την πληροφόρηση για τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Μήνες τώρα, από τα μέσα του περασμένου χρόνου, άντε απ’ την παρέλαση, βρώμαγε ο τόπος ότι θα γίνει ένα μπαμ κι ένα μπουμ και θα πάει το ρεύμα στα ύψη παρεάκι με το φυσικό αέριο και θα έρχονται οι λογαριασμοί αντάμα με το κηδειόχαρτο και θα μένεις εσύ να τους κοιτάς και τα μάτια σου θ’ ανοίγουν διάπλατα, σαν πιατάκια του καφέ θα γίνονται. Μικρά παιδιά αν ρώταγες στο δρόμο θα στο λέγανε, αλλά στην Ελλαδάρα ήταν εφτασφράγιστο μυστικό, πορευόμασταν λες και δεν υπήρχε περίπτωση όχι να ξεφραγκιαστούμε αλλά ούτε καν τα ψιλά μας να δώσουμε. Μισό ευρώ, ένα δίευρο, κάνα ταληράκι…
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις τιμές των τροφίμων. Η μπόχα από τα κόλπα που ετοιμάζονται ανά την υφήλιο είναι πλέον ουρανομήκης και τρυπάει ακόμη και τα πιο αναίσθητα ρουθούνια. Κι αν μέχρι τώρα ήταν προειδοποιητικές οι βολές με τις τιμές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι και στη σόγια να βαράνε ύψη αντίστοιχα εκείνων του ιστορικού 2008, πλέον έρχονται τα μηνύματα για πείνα και των γονέων:
Όπως όλα δείχνουν δεν θα εξαχθεί φέτος από την Ουκρανία ούτε ένα σπυρί σιτηρών!
Πέρυσι, η Ουκρανία παρήγαγε 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών
εκ των οποίων εξήγαγε τα 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Φέτος, λοιπόν,
πάει για παραγωγή 21 μετρικών τόνων, σκέτη καταστροφή απ’ όποια πλευρά
κι αν το δει κανείς. Άσε που το Κίεβο έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές
σιτηρών, διότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση λόγω της εισβολής και δεν θέλει να πεινάσουν οι πολίτες του και να πέσει στα τάρταρα το ηθικό τους.
Οπότε την Ουκρανία ξέχνα την, βγάλτηνα από την εξίσωση. Και θα μπορούσε να ελπίζει κανείς ότι κάποιες άλλες χώρες θα το καλύψουν το κενό, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, μιας και οι άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα λιπάσματα. Γιατί; Διότι το ένα τρίτο των λιπασμάτων παγκοσμίως προέρχονται από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, που έχουν φάει εμπάργκο και δεν πρόκειται να στείλουν τίποτε και σε κανέναν.
Πάμε όμως πίσω στα δικά μας και σε μια είδηση που πέρασε σχετικώς απαρατήρητη. Στο μονόστηλο ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού "προχώρησε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και λιανικής προ0μήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης". Τώρα, αντιπροχτές, το έκανε αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όχι τον Γενάρη, για παράδειγμα, τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη, όταν σκάγανε βροχή οι χιλιαροπούλες (και λίγα λέω…) στους καταναλωτές και ανοίγανε διάπλατα τα μάτια τους σαν τις τουλίπες ένα πράγμα. Τώρα, τον Μάϊο…
Με τέτοια αντανακλαστικά τσάκαλου και κόμπρας μαζί, λογικό είναι πρώτα να φτάσει το ψωμί δυο ευρώ η φρατζόλα και το κρουασάν άλλα τέσσερα για να έρθει ύστερα κατά τα Χριστούγεννα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωρήσει σε «αιφνιδιαστικούς ελέγχους» σε εισαγωγείς, χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους. Με τα βρακιά κατεβασμένα θα τους πιάσει, τι να σε πω, όπως έπιασε και τις επιχειρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας!
- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (09.5.2022)