Πρέπει να το παραδεχθούμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ιδεολογική συνέπεια και "θερίζει" με μέθοδο. Μάλιστα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ξεπέρασε τον εαυτό του. «Απεγκλώβισε» άλλες 9.000 νέους και νέες από τα Πανεπιστήμια!
Προχώρησε η υπουργός στη μεγαλύτερη ονομαστική μείωση θέσεων εισακτέων από τον ένα χρόνο στον άλλο από τη μεταπολίτευση και μετά.
Μια ανακοίνωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων, που έρχεται απλά να συμπληρώσει τα τεχνητά εμπόδια που έχουν στηθεί φέτος ακόμη ψηλότερα.
Εκτός όλων των άλλων γνωστών δυσκολιών που συνδέονται με τις εξετάσεις, εκτός των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πλέον "τρούπωσε" στις πανελλαδικές εξετάσεις και δημιούργησε εκατόμβες εξοστρακισμένων υποψηφίων, εκτός από την πανδημία των διαφοροποιημένων συντελεστών βαρύτητας που "χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα", εκτός από την αδυσώπητη εξεταστέα ύλη ικανή από μόνη της να βγάλει νοκ άουτ όσους και όσες δεν έχουν να πληρώσουν ακριβά δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Είναι σίγουρο ότι το υπουργικό επιτελείο σκέφτηκε απλά: Να κόψει 9.000 υποψήφιους από τα «αποδυτήρια» πριν καν τους κόψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Αν θέλει κανείς να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της θηριώδους περικοπής θέσεων εισακτέων θα πρέπει να πάει στις αναπαραστάσεις που δημιουργούνται στους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και γονείς που παρακολουθούν με δέος ως θεατές το μέλλον που προβλέπεται γι' αυτούς. Ποιο είναι το μήνυμα; Στροφή με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση στα φροντιστηριακά στέγαστρα, σκέψεις για εγγραφή στα κολέγια και για το τμήμα των μαθητών από φτωχά και αδύναμα νοικοκυριά μια φωνή: Πού πας, ρε Kαραμήτρο! Μάθε νωρίς την ταξική σου θέση!
Έτσι είναι! Στο κάτω κάτω της γραφής σε όποιον δεν αρέσει το νέο σύστημα, ας πάει σε κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο. Τόσοι και τόσοι γόνοι της ελίτ αναγκάζονται να ξενιτευτούν! Δηλαδή η κόρη του πρωθυπουργού μας που ξενιτεύτηκε για να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας; Η υπουργός Παιδείας που δεν σπούδασε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο; Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας!
Με τον «απεγκλωβισμό» από τα Πανεπιστήμια, την ιδιωτικοποίηση και τις περικοπές, τη στροφή στη φθηνή κατάρτιση ή στα ακριβά κολέγια, η κυρίαρχη πολιτική επιδιώκει να προσαρμοστούν η εκπαίδευση και η εργατική δύναμη στις «νέες συνθήκες», με άλλα λόγια, στην ευελιξία, αποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, απασχολησιμότητα, κ.λπ., ώστε να διαμορφώσουν τον σημερινό εργαζόμενο με εργασιακές προδιαγραφές 19ου αιώνα και παραγωγικές δυνάμεις 21ου αιώνα!
Χρήστος Κάτσικας / EφΣυν