του Χρήστου Ξανθάκη
Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, ας αρχίσουμε από τα κακά νέα:
Είμαστε ακόμη στον Απρίλιο, η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει, και βαράμε ρεκόρ πυρκαγιών!Αυτό μας κάνει τουλάχιστον 3.000 πυρκαγιές (Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία κυρίως) και περισσότερα από 10.000 καμένα στρέμματα, την ώρα που ο μέσος όρος για τα έτη από το 2008 ως το 2021 και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 4,4 δασικές πυρκαγιές και 375 στρέμματα στάχτη.
Με δυο λόγια; Με δυο λόγια, φέτος δεν αστειευόμαστε, φέτος θα γίνει Δευτέρα Παρουσία!
Αν συνεχίσουμε έτσι δηλαδή, γιατί δεν ξέρεις μπορείς να είναι όλα τυχαία. Αλλά έχω μια υποψία ότι δεν είναι…
Ας πούμε, όμως, ότι υπάρχουν και καλά νέα. Όπως γράφτηκε, ο φετινός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπει να νοικιάσουμε φέτος επιπλέον 12 ή 13 εναέρια μέσα από πέρυσι και να πάμε στα 82 από 69. Πλην Μπέριεφ, βεβαίως, γιατί δεν νομίζω ότι θα μας το δανείσουν οι Ρώσοι το θηρίο. Πέρυσι πανηγύριζε ο Χαρδαλιάς που το τσουρνέψαμε εγκαίρως από τους Τούρκους, φέτος ξεχάστε το. Υποτίθεται ότι σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής ψάχνουμε για κάτι αντίστοιχο στην διεθνή αγορά και ο Θεός βοηθός.
Μιας και είπα Χαρδαλιάς, πάντως, δεν μπορώ να μην θυμηθώ την περυσινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργαρου παρέα με τον περιφερειάρχη Πατούλη, όταν παρουσίασαν με καμάρι το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για την Αττική. Και κόντεψε να καεί μέχρι και η Ομόνοια! Πρώτο σουξέ ήταν αυτό, τον περασμένο Μάιο, και δεύτερο η συνέντευξη Τύπου του Χαρδαλιά με τον τότε υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον περασμένο Ιούνιο, όταν ανακοίνωναν τομές στην αντιπυρική προστασία και πρότυπη δουλειά. Για να καταταγούμε, εν τέλει, πρώτοι στην Ευρώπη σε δριμύτητα πυρκαγιών (18.522,7 καμένα στρέμματα ανά μεγάλη πυρκαγιά) και να ξεπεράσουμε το 1,5 εκατομμύριο στρέμματα που γίνανε στάχτη. Σκέψου να μην ήτανε και όλη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι ο Μιχαλάρας!
Ας αφήσουμε, ωστόσο, την «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» (ματημπαναγία, το είχε πει κι αυτό στην ιστορική συνέντευξη ο Χρυσοχοΐδης…), ας αφήσουμε και τις περυσινές καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε τις νόμιμες διαδικασίες και μίσθωσε εναέρια μέσα με απευθείας αναθέσεις. Είμαι σίγουρος ότι με τον Στυλιανίδη στο τιμόνι δεν θα προκύψουν τέτοια δυσώδη φαινόμενα, από Ευρώπη τον φέραμε τον άνθρωπο αποκλείεται να μην κατέχει από συμβάσεις άσπιλες και άμωμες. Άλλο είναι το σοβαρό πρόβλημα…
Το σοβαρό ζήτημα είναι στους πυροσβέστες και στο Πυροσβεστικό Σώμα, που βασανίζεται από υποστελέχωση, έλλειψη κονδυλίων για εκσυγχρονισμό και υποχρηματοδότηση έργων. Δια στόματος Αλέξανδρου Καραδελή, πρόεδρου του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστικής, την Κυριακή στο “Βήμα”:
«Η Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστο προσωπικό και δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις. Υπάρχουν γύρω στα 3.500 με 4.000 οργανικά κενά. Να φαντασθείτε ότι στο μόνιμο προσωπικό που είναι περίπου 13.000 πυροσβέστες, χρωστάνε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ημέρες ρεπό. Εφέτος είναι η τέταρτη χρονιά που μας έχουν με την ίδια στολή. Τα κράνη δασοπυρόσβεσης, τα αγοράζουμε μόνοι μας»!Σκέψου, δηλαδή, να μην είχε υποσχεθεί ο γίγαντας ο Χαρδαλιάς 3.000 προσλήψεις από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Οι μόνοι που προσλήφθηκαν τελικά ήταν 500 δασοκομάντος, οι οποίοι δυστυχώς δεν θα ενταχθούν στη δύναμη της Πυροσβεστικής πριν από τον Ιούνιο που τελειώνει η εκπαίδευσή τους. Ίσως γι’ αυτό να άρχισαν πολύ νωρίτερα οι πυρκαγιές φέτος, για να τους πιάσουν στον ύπνο και απροετοίμαστους…
- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (27.4.2022)