Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση - Τώρα ανησυχεί για την τροπολογία της νύχτας


Πράξεις και όχι μόνο ανακοινώσεις

Τα ανοιχτά μέτωπα της Ενωσης των δημοσιογράφων της Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) με την κυβέρνηση είναι πολλά και αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί απλώς συζητάει, βγάζει ανακοινώσεις και δεν προχωράει σε πράξεις...
Τώρα με αφορμή την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που πέρασε νύχτα και άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο της αστικής ευθύνης για δημοσιεύματα των εφημερίδων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιλογή της Κυβέρνησης .
Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αν και μόλις πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να μας ενημερώσει επισήμως ή έστω να κάνει κάποια νύξη για τις κυβερνητικές προθέσεις.
Η ΕΣΗΕΑ υπήρξε πάντα υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά την ιδιοκτησία και την ευθύνη περιεχομένου στα ΜΜΕ ακόμη και με ονομαστικοποίηση των μετοχών και στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και ανεπαρκώς. Ειδικά σε μια εποχή που το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών, διεθνώς αποκαλούμενο ως SLAPPs, λαμβάνει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις, η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος.
Το θέμα μάλιστα το θέσαμε στην τελευταία μας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και τον Γ.Γ Ενημέρωσης, ζητώντας η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του φαινομένου.
Περαιτέρω, οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα.
Κατά συνέπεια, ορθότερος είναι ο δρόμος της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους και όχι αιφνιδιαστικά νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής.

Tα άλλα μέτωπα της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση είναι:

  • Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει επιτακτικά την άρση των νομοθετικών περιορισμών, ώστε να υπογραφεί ενιαία Συλλογική Σύμβαση με θεσμικούς και οικονομικούς όρους για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ. 
  • Οι αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ και η αλλαγή του συσχετισμού της πλειοψηφίας υπέρ των οριζομένων από την Κυβέρνηση μελών. Η ΕΣΗΕΑ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με αυτήν την εξέλιξη, η οποία αλλοιώνει την φυσιογνωμία του εθνικού Πρακτορείου καθώς συνιστά θεσμική υποχώρηση ως προς την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του. 
  • Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ για τις οποίες έχει ήδη επιληφθεί το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της ΕΣΗΕΑ καθώς και τα φαινόμενα παραγκωνισμού δημοσιογράφων που εργάζονται επί σειρά ετών στην ΕΡΤ υπέρ των νεοπροσληφθέντων καθώς και εν γένει φαινόμενα απαξίωσης του ενημερωτικού προγράμματος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
  • Το ζήτημα των στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής που λαμβάνει και στην Ελλάδα απειλητικές για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση των πολιτών, διαστάσεις.