ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Η Χερσώνα έπεσε, αλλά ο Πούτιν έχει μεγάλες απώλειες. Ποια είναι τα σχέδιά του;


Μετά σκληρές μάχες που κράτησαν μέρες, η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που κατελήφθη από δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Την είδηση επιβεβαίωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος της πόλης των 300 χιλιάδων κατοίκων και ένας ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για στρατηγικό κόμβο βορειοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας και η πτώση της δίνει τη δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα να βαδίσουν προς την Οδησσό, κόβοντας πλήρως την πρόσβαση της Ουκρανίας προς τη θάλασσα.
Ενώ οι μάχες συνεχίζονται προκαλώντας εκατοντάδες θύματα, η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε για πρώτη φορά χθες ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, ενώ 1597 έχουν τραυματιστεί. Ουκρανικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των ρωσικών απωλειών σε χιλιάδες. Το βέβαιο είναι, όταν η Μόσχα ανακοινώνει επισήμως ένα τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, ότι οι απώλειες δεν μπορούν πλέον να αποκρυφτούν και αρχίζουν να συνιστούν ένα σημαντικό κοινωνικό και εν δυνάμει πολιτικό πρόβλημα.
Πολλές αναφορές υποστηρίζουν ότι Ρώσοι στρατιώτες διστάζουν και εμφανίζονται μπερδεμένοι όταν συνειδητοποιούν πόσο ανεπιθύμητοι είναι από τον τοπικό πληθυσμό. Κάποιοι εγκατέλειψαν τα τανκ τους ή έχουν τρυπήσει τις δικές τους δεξαμενές καυσίμων για να αποφύγουν να προχωρήσουν. Αλλά ο στρατός εισβολής εξακολουθεί να είναι τεράστιος και πολύ καλύτερα εξοπλισμένος από τους υπερασπιστές της Ουκρανίας.
Η σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, στις οποίες προστίθενται καθημερινά εκατοντάδες εθελοντές που εισρέουν από τις γειτονικές χώρες στα δυτικά, εξηγεί και την αυξανόμενη επιθετικότητα του ρωσικού στρατού που στοχεύει όλο και περισσότερες υποδομές μέσα στις πόλεις. Στην πόλη Κονοτόπ, στα βορειανατολικά τα ρωσικά στρατεύματα απειλούν να την καταστρέψουν αν δεν παραδοθεί. Ο στρατός έχει πλέον εντολές να βομβαρδίσει ανελέητα τις πόλεις, μέχρι να καταθέσουν τα όπλα.
Στη Ρωσία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των γενναίων, που αψηφούν τις μαζικές συλλήψεις και την τρομοκρατία. Το βίντεο με την ηλικιωμένη διαδηλώτρια που συλλαμβάνεται από την αστυνομία, κάνει το γύρο των social media.
Ισχυρότατοι οικονομικοί παράγοντες εκδηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους. Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, ένας μεγαλοβιομήχανος που πρόσκειται στον Πούτιν αλλά θίγεται από τις κυρώσεις, έγραψε στα social media ότι ήθελε να μάθει «ποιος θα πληρώσει πραγματικά για αυτό το πάρτι». «Οι χώρες πρέπει να δαπανούν χρήματα για την υγεία, την έρευνα για να νικήσουν τον καρκίνο και όχι για τον πόλεμο , έγραψε στο Instagram ο Ολεγκ Τινκόφ,, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές τράπεζες της Ρωσίας.
Το σχέδιο Πούτιν, για τη δημιουργία τετελεσμένων μετά από ένα σύντομο στρατιωτικό περίπατο, έχει καταρρεύσει, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει τροποποιήσει τα πλάνα του. Η τύχη του Κιέβου μετατρέπεται σταδιακά σε ένα θέμα-κλειδί για την πορεία του πολέμου, καθώς ο χρόνος κυλά σε βάρος του Κρεμλίνου.
Αν η ουκρανική πρωτεύουσα πέσει, ο Πούτιν σχεδιάζει να επιβάλλει μια κυβέρνηση ανδρείκελο προχωρώντας σε κατοχή ολόκληρης της χώρας. Αυτό σίγουρα θα γεννήσει αντιστασιακές κινήσεις, που πολύ δύσκολα θα μπορεί να ελέγξουν οι δυνάμεις κατοχής, σε μια μεγάλη χώρα 40 εκατομμυρίων κατοίκων, εχθρικά διακείμενων. Βίντεο στα μέσα κοινωνικού δικτύωσης δείχνουν πολίτες να φωνάζουν στα ρωσικά στρατεύματα «πηγαίνετε σπίτια σας».
Αν το Κίεβο αντισταθεί, ο Ρώσος ηγέτης θα πρέπει να το ισοπεδώσει προκαλώντας ακόμη περισσότερες διεθνείς αντιδράσεις ή να περιοριστεί στις περιοχές στα νότια και τα βορειανατολικά που έχει θέσει ή μπορεί ακόμη να θέσει υπό τον έλεγχο του. Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν έχει ήδη κατακτήσει επάξια το μετάλλιο του εγκληματία πολέμου. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο χρόνο θα πάρει, αλλά η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο έχει ήδη ξεκινήσει.

Στέλιος Κούλογλου