O Γιάννης Αλμπάνης γράφει για τα τελευταία θύματα της μονταζιέρα, το Eteron και τον διευθυντή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και σχολιάζει την αυθαίρετη ερμηνεία Έρευνας του Ινστιτούτου, που δεν περιελάμβανε την πρόθεση ψήφου. Ο Γιάννης Αλμπάνης στο news247 επισημαίνει ότι το Eteron ποτέ δεν έκανε δημοσκόπηση με ερώτηση για πρόθεση ψήφου και αναφέρει πως η “είδηση” που υποτίθεται ότι δείχνει 12 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου και στη συνέχεια διαχύθηκε σε μια σειρά ΜΜΕ τα οποία την αναπαρήγαγαν
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Αλμπάνη:
Πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν τα πράγματα στο δημόσιο διάλογο; Κάθε φορά λέμε ότι πιάσαμε πάτο και κάθε φορά αποδεικνύεται ότι έχει ακόμα πιο κάτω. Πλέον δεν μιλάμε για παραποίηση των ειδήσεων, αλλά για κανονική κατασκευή τους. Fake news και μονταζιέρα δηλαδή.
Τελευταία θύματα της μονταζιέρας είναι το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Aλλαγή, καθώς και o διευθυντής του Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Από την Κυριακή το βράδυ σειρά διαδικτυακών ΜΜΕ (ανα)δημοσιεύουν ένα πανομοιότυπο “ρεπορτάζ” περι έρευνας του Eteron που υποτίθεται ότι δείχνει 12 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Εν προκειμένω, δεν έχουμε κάποια δημοσκόπηση η οποία παρουσιάζεται κατά το δοκούν.Το Eteron ποτέ δεν έκανε δημοσκόπηση με ερώτηση για πρόθεση ψήφου. Η “είδηση” κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου και στη συνέχεια διαχύθηκε σε μια σειρά ΜΜΕ τα οποία την αναπαρήγαγαν.
Η πανελλαδική ποσοτική έρευνα που διενήργησε η aboutpeople για το Eteron, ανάμεσα στις 130 ερωτήσεις που έθεσε σε 1,659 άτομα, συμπεριέλαβε και αυτήν: "Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τα
υπόλοιπα;"
.
Στη συνέχεια αυτό το 55% που απαντάει θετικά, επιμερίζεται κατά κομματικές προτιμήσεις.
Στη συνέχεια αυτό το 55% που απαντάει θετικά, επιμερίζεται κατά κομματικές προτιμήσεις.
Συγκεκριμένα:
Το ποσοστά αυτά δεν αφορούν πρόθεση ψήφου, κάτι που είναι απολύτως σαφές στην έρευνα. Αφορούν μόνο το 55% που δηλώνουν ότι αισθάνονται κοντά σε κάποιο κόμμα. Πρόκειται δηλαδή για εύρημα της έρευνας που φωτίζει καλύτερα τη σχέση των πολιτικών με το πολιτικό σύστημα και όχι κάποιου είδους εκλογικής εκτίμησης.
Η σκοπιμότητα
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, καθώς και ότι η πίεση της ταχύτητας στο διαδίκτυο οδηγεί σε αστοχίες. Ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι:
Είναι απολύτως σαφές στην έρευνα σε τι αφορούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Η δήθεν “πρόθεση ψήφου” συνοδεύεται από 4 επιλεγμένα διαγράμματα που δίνουν μια ψευδώς θετική αίσθηση για την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το report της έρευνας του Eteron περιέχει 504 σελίδες με διαγράμματα, είναι προφανές ότι κάποιος έκατσε και δούλεψε για ώρες, προκειμένου να κάνει την “ωφέλιμη” επιλογή.
Το δημοσίευμα αναπαρήχθηκε με copy paste από κάποια κεντρική πηγή.
Επομένως, έχουμε να κάνουμε με ηθελημένο στήσιμο “είδησης” και όχι με κάποιο λάθος εκ παραδρομής
Κανονικά το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να προβληματιστεί από το γεγονός ότι μόλις το 55% των πολιτών αισθάνονται κοντά σε κάποιο κόμμα γιατί αυτό το ποσοστό καταδεικνύει την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Φευ!
Η μονταζιέρα των fake news δεν ασχολείται με την πραγματική πολιτική. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα τοξικά μικροκομματικά παίγνια που δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις και δηλητηριάζουν σιγά αλλά σταθερά τη δημοκρατία.