Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Βαθιά χασμουρητά!


Κατηχητικό έχετε πάει;
Έχω πάει εγώ στη δεκαετία του εβδομήντα, λίγο στη χούντα και λίγο στη δημοκρατία, πιτσιρικάς ήμουνα τότε. Κατηχητικό στην εκκλησία του  Αγίου Κωνσταντίνου, μεσημεράκι, δύο καθημερινές της βδομάδα, δυο βήματα από το σχολείο μου, το Δεύτερο δημοτικό των Τρικάλων.

Οι εντυπώσεις μου; Την αλήθεια να λέμε τώρα, ήμασταν τυχερά τα παιδιά που δεν είχαμε πέσει σε χαρντκορά ιερέα και δεν μας ανατίναζε τα κεφάλια με διαβόλους και τριβόλους. Κι από την άλλη, όλη την ώρα Παναγίτσα και Χριστούλης και Σεραφείμ και Χερουβείμ, ήταν και τα Θρησκευτικά καπάκι στο θρανίο, κάπου βαριόμασταν. Και δεν βαριόμασταν λίγο, βαριόμασταν πολύ!

Οφείλω να σας πω ότι κάτι ανάλογο αισθάνθηκα παρακολουθώντας το πρώτο επεισόδιο της νέας σειρά του Mega που φέρει τον τίτλο «Άγιος Παΐσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό». Καλή η σκηνοθεσία, αξιοπρεπείς οι ερμηνείες, προσεγμένη η παραγωγή χωρίς τσιπιές, δυνατό χαρτί η υποβλητική μουσική, δεν μπορώ να πω ότι δεν βλέπεται το τελικό αποτέλεσμα, φωτιά θα πέσει να με κάψει. Αλλά…

Μάλιστα, υπάρχει ένα «αλλά» στην όλη ιστορία, που δεν μου επιτρέπει να τον προτείνω τον «Παΐσιο». Και αυτό το «αλλά» έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε πρώτο, σε δεύτερο, σε τρίτο, σε δέκατο και σε εκατοστό πλάνο το σήριαλ θυμίζει Κατηχητικό. Αναμενόμενο ως ένα σημείο, μιας και ο κεντρικός ήρωας είναι ένας Άγιος, πλην όμως όπως λέει και η θρησκεία μας το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο Θεός. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως θα σημείωνε ο τροβαδούρος Νιόνιος, δεν μιλάμε για απλή βαρεμάρα, μιλάμε για τα πιο βαθιά χασμουρητά!
Σας συγκλονίζει, λοιπόν, η θρησκεία; Να τον δείτε οπωσδήποτε τον Παΐσιο.
Σας αφήνει αδιάφορους, λίγο ως πολύ; Δεν είναι για εσάς, αλλάξτε κανάλι!

Υ.Γ. 1: Φαίνεται, πάντως, ότι είναι πολλοί όσοι συγκλονίζονται με τη θρησκεία, μιας και όπως διαβάζω η νέα σειρά του Mega σημείωσε 32,2% στο σύνολο και 31,7% στις ηλικίες από  18 ως 54 έτη, ξεπερνώντας ακόμα και τον «Σασμό» (27,4% σύνολο, 27% στους 18 ως 54).

Υ.Γ. 2: Φτάσαμε στον εικοστό πρώτο αιώνα για ν’ ακούγονται στην ελληνική τηλεόραση φράσεις όπως «ο άντρας είναι η κεφαλή του σπιτιού και η γυναίκα είναι ο λαιμός του»…

Χρήστος Ξανθάκης
MedioΠΙΛΑΦΟ / Newpost