Γράφει ο Τάσος Παππάς
Τελικά από ποιους πολιτικούς οφείλει να ζητήσει συγγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Novartis; Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή τον κάλεσε να το κάνει για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τα ανέφερε ονομαστικά. Ομως στην ίδια κατηγορία ανήκουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να το επισημάνει ή μήπως θεωρεί ότι αυτοί δεν είναι και πολύ καθαροί; Δικαίως προκάλεσε την αντίδραση και του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη. Τρέχει κάτι; Δεν είναι συμπαγές το μέτωπο; Εχουμε διάσπαση; Η «σκευωρία» που οργάνωσαν οι ακροαριστεροί λαϊκιστές παρέα με επίορκους εισαγγελείς και συκοφάντες δημοσιογράφους είχε στόχο μόνο τον πιο αξιόμαχο από τους ιδιοκτήτες της χώρας;
Ο πρωθυπουργός σάρωσε όλες τις γραμμές άμυνας που ο ίδιος και οι πιο σοβαροί από το κόμμα του είχαν στήσει για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η δική του θέση ήταν ότι «είναι σκευωρία, ένα κατασκεύασμα, αλλά δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο» (δικά του λόγια). Η άποψη των περισσότερων αξιωματούχων της συντηρητικής παράταξης ήταν ότι «πρόκειται για σκευωρία, υπάρχει όμως σκάνδαλο, στο οποίο δεν έχουν συμμετοχή πολιτικοί, παρά μόνο κάποιοι γιατροί». Υπήρχε και μια τρίτη γραμμή άμυνας την οποία υπερασπιζόταν δημοσίως κυρίως ο Αδ. Γεωργιάδης. Κατά τη γνώμη του έχουμε να κάνουμε μόνο με σκευωρία.
Πρέπει να πούμε ότι η προσέγγιση του κ. Γεωργιάδη είναι η πιο συνεπής. Γιατί; Μα αν παραδεχτούν τα κόμματα που κυβερνούσαν τη χώρα την περίοδο που η εταιρεία κέρδιζε πόντους στον ανταγωνισμό ότι χρηματίστηκαν γιατροί, θα είναι σαν να ομολογούν ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των χώρων της Υγείας και της Οικονομίας δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Θα είναι σαν να ομολογούν ότι δεν πήραν χαμπάρι το πάρτι που γινόταν δίπλα τους.
Πρέπει λοιπόν να παραδεχτούν ότι έχουν την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους. Μπορεί να μη συρθείς στα δικαστήρια για τις πολιτικές ευθύνες σου, τσαλακώνεται όμως το κύρος σου αν τις αναγνωρίσεις. Και ως γνωστόν, το κύρος των ιδιοκτητών της χώρας είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δεν μπορεί να μπει στο ζύγι με το ανύπαρκτο κύρος των κατσαπλιάδων που έκατσαν για περίπου πέντε χρόνια στον σβέρκο των φιλήσυχων και ευυπόληπτων νοικοκυραίων. Οπότε, μόνο σκευωρία. Στη θέση Γεωργιάδη πήγε και ο πρωθυπουργός. Αλλη μια νίκη στα σημεία του υπουργού Ανάπτυξης. Φαίνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κρατάει καλά χαρτιά στα χέρια του και γι’ αυτό καταφέρνει να καθοδηγεί τον αρχηγό του.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέχασε να αναφέρει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι πανικοβλημένος και πολύ θυμωμένος. Πανικοβλημένος γιατί διαπιστώνει (από τις σοβαρές δημοσκοπήσεις, όχι από τις πειραγμένες) ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κόβει ψήφους και από το κόμμα του. Είναι θυμωμένος γιατί άλλα πράγματα περίμενε από τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και άλλα βλέπει.
Γι’ αυτό και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέφρασε τη δυσφορία του στη Βουλή για την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να στηρίξει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και τους χαρακτήρισε «επιτήδεια ουδέτερους», γι’ αυτό έβαλε το κόμμα του να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορώντας το ότι ταυτίζεται με τον «πολακισμό». Αρα, διμέτωπο εσείς; Διμέτωπο κι εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ανταποκρινόταν με μεγάλη προθυμία σε μια πρόταση για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. ως κόμμα-κορμό. Παρατηρεί όμως ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να μπλέξει σε νέα περιπέτεια. Θυμάται προφανώς ότι το κόμμα του το πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν.
- το κείμενο του Τ, Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (02.02.2022)