Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022
Τόσο κατάλαβε...
Σχολιάζοντας την πολυσυζητημένη ταινία του Netflix «Don’t Look Up» του οσκαρικού Aνταμ ΜακΚέι θέλησε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος να υπεραμυνθεί της απόφασης για το επικείμενο επισφαλές άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα πρωτόκολλα.
«Δεν μπορώ να κρύψω ότι μπερδεύτηκα λίγο με κάποιους φίλους που εκθειάζουν μεν την ταινία και ταυτόχρονα διαφωνούν με την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα. Μα ακριβώς αυτή την αμφισβήτηση της Επιστήμης δεν σατιρίζει η ταινία; Θα ήθελαν δηλαδή η κυβέρνηση -και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ακολουθούν την ίδια πολιτική- να μην ακούσει τους ειδικούς και να κάνει του κεφαλιού της;» γράφει μεταξύ άλλων.
Και παρά την κατακραυγή σχετικά με τη διατήρηση του «50%+1» για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων σε περίπτωση θετικών κρουσμάτων, υποστηρίξει πως «η επιστήμη μας δείχνει ότι εκτός σχολείου, δηλαδή εκτός ενός αυστηρού πλαισίου τήρησης της μάσκας και των τακτικών τεστ, τα κρούσματα στους ανήλικους είναι περισσότερα. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα του καλοκαιριού του 2021, που τα σχολεία δεν λειτουργούσαν, συγκριτικά με το φθινόπωρο του 2021».
Αυτά κατάλαβε ο υπουργός από μία ταινία που καταπιάνεται με την αδιαφορία των πολιτικών και των πολιτών, μία ταινία που αποτελεί μια εξαιρετική αλληγορία για τη στάση των παγκόσμιων ηγετών και των ελίτ απέναντι στην κλιματική κρίση, την πανδημία και άλλων δεινών.
Έναν διαφορετικό παραλληλισμό είχε κάνει προ ημέρων ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, που είχε αναρτήσει στο Twitter τη φράση «Ι’m grateful we tried» («Είμαι ευγνώμων που προσπαθήσαμε»), ατάκα διδακτορικής φοιτήτριας που προσπαθούσε εναγωνίως να ενημερώσει στην ταινία τους κυβερνώντες για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου.
Συνόδευε το μήνυμά του με το hashtag #μελετη_τσιοδρα, η οποία συμπέρανε πρόσφατα ότι θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές αν η κυβέρνηση το ΕΣΥ και διέψευσε τον πρωθυπουργό για τα περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ των ασθενών με Covid-19, καθώς έδειξε ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των βαρέως πασχόντων, σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών.