Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Στον ΟΗΕ η αστυνομική βία κατά Κυπραίου και Καυκά


Στη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων έφτασε η υπόθεση των βαρύτατων τραυματισμών το 2011 από αστυνομικούς, του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του τότε μέλους της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων, Γιάννη Καυκά.
Η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής του ΟΗΕ θα εξετάσει μεταξύ άλλων, την αδικαιολόγητη αργοπορία απονομής δικαιοσύνης, μετά την παραπομπή των δύο υποθέσεων από την Διεθνή Αμνηστία με τον χαρακτηρισμό «Επείγουσες προς εξέταση».
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την αναφορά βασίζονται στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών πρακτικών μεταχείρισης ή τιμωρίας.
«Πρόκειται για μια νίκη όλων μας και κυρίως του Τύπου. Και αποδεικνύει πως η Αριστερά (με τις όποιες παθογένειές της) παραμένει ο σταθερός "φάρος" για όλους, στα πιο "σκοτεινά" χρόνια για όλα τα "πλοία" χωρίς καμία εξαίρεση», τονίζει ο Μανώλης Κυπραίος .
Ο Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το 2011. Ειδική αναφορά κάνει η Διεθνής Αμνηστία στη δικαστική δικαίωσή του το 2020, όταν το κράτος κρίθηκε υπεύθυνο για τον βαρύτατο τραυματισμό του. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης ισχυριζόμενο πως ο δημοσιογράφος... ξεπέρασε την κατά 90% αναπηρία που του άφησαν οι αστυνομικοί, αλλά και ότι δε δύναται οικονομικά να τον αποζημιώσει. Η έφεση της ντροπής έφτασε μάλιστα με ερώτηση μέχρι την Ευρωβουλή.
Ο διαδηλωτής Γιάννης Καυκάς εν μέρει δικαιώθηκε δικαστικά, 10 χρόνια μετά τον αγριότατο, παραλίγο θανάσιμο και αναίτιο ξυλοδαρμό του από την ΕΛ.ΑΣ. Του επιδικάστηκε αποζημίωση 50.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, για την οποία όμως δεν ευθύνεται... ουδείς, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και η ΕΔΕ είχαν απαλλάξει άνευ δίκης τους 17 αστυνομικούς από τις ευθύνες τους.
- από efsyn.gr