Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Να δούνε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί…


του Χρήστου Ξανθάκη

Είναι όπως το είχε πει ο Σαββόπουλος, όταν διατηρούσε ακόμη ψήγματα έμπνευσης:
Ένας νεκρός στην αγκαλιά, αδύνατον να τον αναστήσεις ή να τον φορτωθείς!Σκέψου, δηλαδή, τι γίνεται με είκοσι χιλιάδες νεκρούς, που όπου να ‘ναι, σιμά κοντά, πριν απ’ τα Χριστούγεννα, θα φτάσει ο λογαριασμός της πανδημίας. Είκοσι χιλιάδες συνανθρώπους μας, είκοσι χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, μια όχι και τόσο μικρή πόλη αφανισμένη απ’ τον χάρτη…
Εδώ και κάποιες μέρες, λοιπόν, η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα μας λέει ότι ουκ ολίγοι από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί καταλλήλως. Ένα συμπέρασμα που κανένας δεν αμφισβητεί, ούτε καν οι πολιτικοί που είχαν και έχουν την ευθύνη της δημόσιας υγείας. Άλλο τώρα αν επιμένουν απ’ την άλλη ότι οι ΜΕΘ διπλαστιάστηκαν, το νοσηλευτικό προσωπικό πλήθυνε, οι συνθήκες βελτιώθηκαν εντυπωσιακά. Ο καθένας τη δουλειά του, που λέει και το γνωστό ανέκδοτο…
Υπάρχει, όμως, κι ένα προβληματάκι. Υπάρχει εκείνη εκεί η πρωθυπουργική δήλωση ότι δεν υφίστανται μελέτες για μεγαλύτερη θνητότητα σε διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ. Κι επειδή, παρά τα θαύματα Κικίλια και Πλεύρη, υπήρχαν και υπάρχουν διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ κι επειδή η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα μας λέει ότι η θνητότητα για τους διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ είναι κατά πολύ υψηλότερη, έχει λάκκο η φάβα και δράκο το παραμύθι. Μπλέξαμε…
Ο πρωθυπουργός, βέβαια, μίλησε για λάθος διατύπωση στη Βουλή, αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και επειδή οι Έλληνες με τις Ελληνίδες μάθανε να κάνουν υπομονή με την πανδημία, δεν είναι όμως κορόιδα να τα χάβουν όλα, η συγκεκριμένη δήλωση μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά αντί να λειτουργήσει πυροσβεστικά. Όπως φούντωσαν τις φλόγες οι παρεμβάσεις Γκάγκα και Μαγιορκίνη, ότι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα είναι για ξεμπάζωμα και όχι για να την παίρνεις στα σοβαρά. Πρώτα άγιος ο Σωτήρης και κατόπιν δαίμων; Δε νομίζω, ειλικρινά δε νομίζω…
Προσπάθησαν, πάντως και οι ίδιοι οι καθηγητές να αποφορτίσουν το κλίμα με τον Τσιόδρα να μη λέει κουβέντα στην ανακοίνωσή του για την ταμπακιέρα:
Ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση για τα συμπεράσματα της μελέτης και αν ήξερε γιατί δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε το ΕΣΥ;
Για να συνεχίσει το βιολί ο Θόδωρος Λύτρας που τουιτάρησε το εξής:
«Αυτή την κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, κάποιοι πονούν κι αναρωτιούνται αν ο άνθρωπος τους μπορούσε να είχε σωθεί, και όχι ποιοί και πως είχαν ενημερωθεί για τη μελέτη Τσιόδρα».
Στο κενό πέσανε, ωστόσο, και οι δικές τους οι παρεμβάσεις, μιας και, το έγραψα παραπάνω οι είκοσι χιλιάδες νεκροί παραείναι βαρύ φορτίο και δεν το ξεφορτώνεσαι με δηλώσεις. Ούτε καν με τα καουμποϊλίκια του Σκέρτσου που βγήκε μπροστά να καθαρίσει τη μπουγάδα και να υποστηρίξει ότι είναι αδιάφορο αν η κυβέρνηση παρέλαβε ή όχι την επίμαχη μελέτη. Για να εισπράξει χλέπα κι αυτός και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη γραμμή άμυνας ότι «εμείς αυτό το πράγμα, δεν το παραλάβαμε ποτέ». Ενώ οι δύο καθηγητές είχαν δηλώσει και (για την ώρα;) δεν το παίρνουν πίσω πως η μελέτη παραδόθηκε στα «ανώτατα κλιμάκια».
  • Άρα κάποιος ψεύδεται.
  • Άρα κάποιος μας παραμυθιάζει.
  • Άρα κάποιος έχει γλώσσα διχαλωτή.
Κι επειδή ο δόλιος ο Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας, αρνήθηκε να φάει το σφόλι και να πέσει υπέρ πατρίδος και πειθαρχίας κομματικής, κάποιος άλλος είναι που μας κοροϊδεύει.
Και να ‘ταν η κοροϊδία για τίποτα αυξήσεις στο βασικό μισθό, το καταπίνεις.
Να ‘ταν η κοροϊδία για κάνα κοινωνικό μέρισμα της προκοπής, το ξεγράφεις.
Να ‘ταν η κοροϊδία για καμία σοβαρή ελάφρυνση στη φορολογία, το γελάς.
Αλλά με είκοσι χιλιάδες νεκρούς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λήθη και λησμονιά. Για εθνική καταστροφή μιλάμε τώρα και αντί να βγει κάποιος κυβερνητικός μπροστά και να πει δυο αλήθειες, καταντήσαμε να παίζουμε την κολοκυθιά. Λυπούμαι αλλά αν δεν είναι αυτό δυστοπία, δεν έχω δει ποτέ δυστοπία στη ζωή μου…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost