Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021
Washington Post: Έβγαλε «στη σέντρα» τον Μητσοτάκη για ΜΜΕ και λογοκρισία
Δεν πρέπει να αισθάνθηκε και πολύ… βολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με την Lally Weymouth της Washington Post, καθώς και αυτή η δημοσιογράφος φρόντισε να κάνει… ευθείες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.
Αυτή τη φορά στο επίκεντρο δεν βρέθηκαν οι παράνομες επαναπροωθήσεις, όπως είχε συμβεί προ ημερών με την Ολλανδή δημοσιογράφο, αλλά η χουντικού αρώματος διάταξη που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή για τα fake news και τα ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα έχει υπάρξει ορυμαγδός αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων με σοβαρές διαμαρτυρίες για απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφίας ωστόσο η κυβέρνηση δεν υποχώρησε ούτε βήμα.
Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος της Washington Post, όμως έβγαλε στη… σέντρα τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας λάθος τη νομοθεσία αυτή και έκανε λόγο για επίθεση της κυβέρνησης προς τα μέσα ενημέρωσης.
Κατά την προσφιλή του συνήθεια, βέβαια, το Μαξίμου, εμπνεόμενο από τη… σχετική νομοθεσία επέλεξε στο δελτίο Τύπου που μοίρασε για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού να διαγράψει πλήρως τα σχετικά αποσπάσματα.
Χαρακτηριστικά ο διάλογος όπως είναι δημοσιευμένος στην Washington Post
Ερ.: Το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε πρόσφατα έναν νόμο που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση fake news και θέτει υπόλογους τόσο τον ιδιοκτήτη του μέσου όσο και τον δημοσιογράφο
Απ.: Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιεύεται, ώστε οι fake news ιστορίες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την δημόσια υγεία, να μην παίρνουν μεγάλη προβολή.
Ερ.: Νομίζω ότι αυτό θα ήταν λάθος. Γιατί χρειάζεστε να επιτεθείτε στα ΜΜΕ;
Απ.: Αυτό που κάνουμε είναι αρκετά μετρημένο και πολύ έγκυρο.
Ερ.: Γιατί απλά δεν το κάνετε;
Απ.: Είστε τόσο έμπειρη δημοσιογράφος, θα σκεφτώ σοβαρά την τοποθέτησή σας
Ερ.: Είστε πολύ πετυχημένος πρωθυπουργός. Γιατί να το κάνετε αυτό; Εσείς περισσότερο από άλλους θα έπρεπε να είστε συνηθισμένος στα ΜΜΕ. Είστε δημόσιο πρόσωπο εδώ και χρόνια, είναι ένας ολισθηρός δρόμος.
Απ.: Έχω δεχθεί κι εγώ επιθέσεις, δεν είναι για εμένα, είναι για την… δημόσια υγεία. Από την άλλη θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι ιστορίες αυτές βρίσκονται ήδη στο Διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το Διαδίκτυο.
Ερ.: Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογοέκρινα
Απ.: Tο δέχομαι το σχόλιό σας. Αναφορικά με τους αντιεμβολιαστές αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη ζωή δύσκολη για εκείνους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά και δεν τους επιβάλουμε lockdown.