Νέο επιτελικό φιάσκο με την απογραφή
Διαχρονικά χαρακτηρίζεται «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το κράτος σε περίοδο ειρήνης», όμως η φετινή απογραφή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού είναι ανάγκη να αποτυπωθούν οι πολλαπλές σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και άλλες επιπτώσεις των μέτρων της δεκαετίας των τριών μνημονίων αλλά και της πανδημίας.
Ο τρόπος με τον οποίο ένα σύγχρονο κράτος προσεγγίζει επιστημονικά, μελετά και οργανώνει αυτή την κορυφαία διαδικασία που πραγματοποιείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια φανερώνει και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών του.
Η αξιοπιστία των στοιχείων της απογραφής καθορίζει πολύ περισσότερα από το να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε. Εργα δημόσιων υποδομών, πολιτικές για την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την ενέργεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση, όλα σχετίζονται με την εγκυρότητα και την ορθή επεξεργασία αυτών των στοιχείων.
Ηταν δεδομένο από την αρχή της χρονιάς πως η συγκυρία της πανδημίας προσθέτει επιπλέον δυσκολίες στην τριπλή απογραφή: πληθυσμού, κτιρίων και γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Λίγες μέρες προτού ολοκληρωθεί η έτσι κι αλλιώς προβληματική διαδικασία των αυτοαπογραφών, η επιχείρηση μοιάζει να οδηγείται, δυστυχώς, σε φιάσκο.
Τα δελτία δεν φτάνουν στα σπίτια, οι απογραφείς βρίσκονται σε απόγνωση και παραιτούνται κατά εκατοντάδες, οι πολίτες δυσανασχετούν με τις αδυναμίες της ψηφιακής εφαρμογής και η κυβέρνηση είναι απούσα. Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 το ελληνικό κράτος αδυνατεί να οργανώσει έγκυρα την απογραφή του πληθυσμού του.
Κακά τα ψέματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία δικαιολογία για ακόμα μία επιτελική αστοχία. Δεν μπορεί να τα ρίξει ούτε στην ΕΛΣΤΑΤ ούτε στον κορονοϊό ούτε βέβαια στους «αρνητές».
Είχε όλο τον χρόνο για να επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή για την απογραφή. Είχε όλο τον χρόνο για να καλύψει τα κενά της αποψιλωμένης από μόνιμους εργαζόμενους ΕΛΣΤΑΤ. Είχε όλο τον χρόνο για να οργανώσει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και να χορηγήσει τις αναγκαίες πιστώσεις.
Αυτή θα ήταν μια πραγματική επένδυση για το μέλλον της χώρας. Τώρα κινδυνεύουμε να μάθουμε «μισές αλήθειες». Τα μισά χρήματα από όσα μοίρασε σκανδαλωδώς με τη «λίστα Πέτσα» αν είχε δώσει για την ενημέρωση των πολιτών, όλοι θα είχαν μάθει τουλάχιστον πώς και γιατί «μένουμε σπίτι και απογραφόμαστε».
EΦΣΥΝ / Άποψη