«Πώς η ΕΥΠ παρακολουθεί και απλούς πολίτες - Στο στόχαστρο μπαίνουν από ανήλικα προσφυγόπουλα, δημοσιογράφοι και δικηγόροι έως δημόσιοι υπάλληλοι και αντιεμβολιαστές». Αυτός.. είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο 13 Νοεμβρίου και μένει στα περίπτερα και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου του 2021
Στην πρώτη της σελίδα η «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» αναφέρει:
- "Άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατία η υπό τον πρωθυπουργό Εθνική υπηρεσία πληροφοριών
- Αποκαλύπτουμε τις εντολές παρακολούθησης: στο στόχαστρο μπαίνουν από ανήλικα προσφυγόπουλα, δημοσιογράφοι και δικηγόροι έως δημόσιοι υπάλληλοι και αντιεμβολιαστές
- Οι απαντήσεις στις οποίες φαίνεται η πλήρης καταγραφή των προσωπικών δεδομένων και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών
- Επιστρέφουν οι μαύρες εποχές της ΚΥΠ. Στο στόχαστρο και ο δημόσιος τομέας
- Το περιβόητο ΚΕΤΥΑΚ και οι εκτός ελέγχου νομιμότητας δραστηριότητές του
Στο κύριο άρθρο της η ΕφΣυν αναφέρει επί του θέματος:
"Με εντολή του πρωθυπουργούΠριν από 27 μήνες, στο φύλλο της 2-8-2019, με τίτλο «Εύλογες ανησυχίες για την ΕΥΠ», γράφαμε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας για την επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει με το «έτσι θέλω» τον Παν. Κοντολέοντα επικεφαλής της ΕΥΠ: «Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως πρόκειται για επιλογή που βλέπει “προς τα μέσα και όχι έξω από τα σύνορα της χώρας”. Αρα, για μια επιλογή ενταγμένη στο δόγμα “νόμος και τάξη”. Επιστροφή επομένως της ΕΥΠ στο κυνήγι του “εσωτερικού εχθρού”; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά οι ανησυχίες είναι εύλογες».
Ο χρόνος έδειξε. Και το σημερινό βασικό θέμα της εφημερίδας αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη. Η ΕΥΠ επέστρεψε στις μαύρες εποχές της ΚΥΠ και στο κυνήγι του εσωτερικού εχθρού, όποιος και αν χαρακτηρίζεται έτσι κάθε φορά.
Ενα ευρύ φάσμα πολιτών παρακολουθούνται για δραστηριότητες που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση: ακτιβιστές για το προσφυγικό ζήτημα, γιατροί και δικηγόροι, δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αντιεμβολιαστές, ακόμη και 12χρονα προσφυγόπουλα επειδή απέκτησαν δημοσιότητα στον ξένο Τύπο.
Ταυτόχρονα διευρύνεται ο ανεξέλεγκτος αυτός μηχανισμός παρακολούθησης της ζωής και της δράσης των πάντων με θεσμοθέτηση αδιαφανών διαδικασιών. Τα πάντα κινούνται εκτός ελέγχου νομιμότητας. Ολα όμως βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού που δίνει τις εντολές στον υφιστάμενό του διοικητή της υπηρεσίας, εγκρίνει ενδεχομένως τις εισηγήσεις του και λαμβάνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της δράσης αυτού του παράνομου δικτύου.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έστησε όλο αυτό το παρακράτος επειδή είναι φύσει ανασφαλής. Η πραγματικότητα όμως λέει κάτι διαφορετικό. Ο πρωθυπουργός έχει μια αυταρχική αντίληψη για το κράτος και τη λειτουργία του. Διακατέχεται από λειψή δημοκρατική παιδεία και από μια συσταλτική αντίληψη της δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποδείξει έμπρακτα πως δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να περιστείλει λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα για να εφαρμόσει αυτό που έχει στο μυαλό του ως κρατική λειτουργία (πανεπιστημιακό άσυλο, έλεγχο συγκεντρώσεων, αστυνομική αυθαιρεσία και αυταρχισμός κοκ).
Κατά συνέπεια εκεί εντάσσεται και ο νέος ρόλος της ΕΥΠ. Με δική του επιλογή γίνονται όσα αποκαλύπτουμε σήμερα και όσα ενδεχομένως δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Ο «μεγάλος αδελφός» είναι ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου".