Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής
Εδώ και αρκετά χρόνια – από την φάση των πλατειών των αγανακτισμένων και εντεύθεν – οι Έλληνες σταμάτησαν να προκαλούν τους πολιτικούς.
Αλλά οι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι κυβερνώντες πολιτικοί του παρόντος, δεν χάνουν ευκαιρία. Τους προκαλούν διαρκώς και ποικιλοτρόπως∙ πράγμα ενοχλητικό μεν, φυσικό δε: οι πολιτικοί εξαρτώνται απ’ τους πολίτες. Χωρίς αυτούς θα έμοιαζαν σαν πρεζόνια που ξέμειναν από πρέζα…Ο πολίτης είναι η πρέζα της πολιτικής. Κάποτε ίσχυε και το αντίθετο: η πολιτική ήταν η πρέζα του πολίτη. Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων έπαψαν να φτιάχνονται με την πολιτική. Έκοψαν την «πρέζα»…
Αποτοξινώθηκαν; Δεν νομίζω, απλά έκοψαν τα… βαριά και το ‘ριξαν στο «χόρτο»: «φουμάρουν» τους πολιτικούς. Και την πολιτική τους. Με τον τρόπο που, παραδοσιακά, οι πολιτικοί «φουμάριζαν» τους πολίτες και τα αιτήματά τους…
Ένας βασικός τρόπος για να «φουμάρεις» πολίτες, όταν είσαι πολιτικός, και πολιτικούς, όταν είσαι πολίτης, είναι οι δημοσκοπήσεις, μια συνήθεια που έγινε… λατρεία την εποχή του μιλένιουμ και λίγο πριν. Με εκείνη τη δημοσκόπηση (αν θυμάστε, οι πενηντάρηδες... συν – πλην), που έσκασε μύτη αμέσως μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης Σημίτη, την άνοιξη του 2000. Και έβγαζε κυβέρνηση Καραμανλή με διαφορά 5-6 μονάδων απ’ αυτήν του Τάπερμαν!..
Προφανώς, με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι Πασόκοι «φουμάριζαν» τους Καραμανλικούς. Που βγήκαν και πανηγύριζαν με τρέλα τη νύχτα των εκλογών πιστεύοντας τα… «φούμαρα» των exit polls…
*******
«Κυβέρνηση είναι μια παρέα ανθρώπων που παρενοχλούν τους υπόλοιπους», έλεγε ο μεγάλος Ρώσος αναρχομηδενιστής Λέων Τολστόϊ —και αυτή είναι η πιο λαϊκή και, ταυτόχρονα, η πιο ανατρεπτική θεώρηση της έννοιας «κυβέρνηση» που, προσωπικά, έχω ακούσει. Και, ενίοτε, επιβεβαιώνεται μέσω των δημοσκοπήσεων.
Απ’ αυτή την… αναρχομηδενιστική άποψη, οι δημοσκοπήσεις είναι τα μάλλα ενοχλητικές. Υπό την έννοια ότι παρενοχλούν τους πολίτες όσο, περίπου, και οι κυβερνήσεις. Τότε οι πολίτες αντιδρούν με παραπλανητικές απαντήσεις που… τρομοκρατούν τους κυβερνώντες πολιτικούς: «Όχι, αυτήν τη φορά δεν θα σε ψηφίσω», στέλνουν το μήνυμα. Και τους… στέλνουν.
Ή τους «φουμάρουν» ότι θα τους ψηφίσουν και δεν… Ή «δεν ξέρουν – δεν απαντούν». Ή δεν απαντούν γενικώς σε πολιτικές δημοσκοπήσεις: όπως, κατά συνθήκη, έκαναν στη διάρκεια της μνημονιακής δεκαετίας, μποϋκοτάροντας τις εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα προϊόντα τους, ως συστημικά (τροϊκανά τα λέγαμε τότε) κατασκευάσματα για την αποτροπή αντιμνημονιακών κινημάτων και κυβερνήσεων…
Τρέλαιναν, στην κυριολεξία, μ’ αυτή τους την άρνηση, συστημικά κόμματα και ΜΜΕ. Και έκαναν κάποιους φιλελέδες αναλυτές να παραληρούν: «κόμματα με ισχυρό συγκρουσιακό στοιχείο, που υποστηρίζουν ευθέως ή υπαινικτικά μια βίαιη προσέγγιση της πολιτικής όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (!!!) ψηφίζονται από πολίτες που συχνά δεν ομολογούν την προτίμησή τους παρά μόνο στην κάλπη…» έγραφε κάποιος από δαύτους λίγο πριν τις εκλογές του 2019 προειδοποιώντας το… σύστημα ότι «η δημοσκοπική «ψαλίδα 8%» στις προεκλογικές μετρήσεις, στην κάλπη μπορεί να είναι 3% ή και ισοπαλία…».
*******
Στη διάρκεια της διετίας που μεσολάβησε από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα, το… «φουμάρισμα» της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες εμφανίζεται σταθεροποιημένο σε… διψήφια νούμερα. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες έκοψαν το… κάπνισμα. Ή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τα media ή μέσω αυτών, πήρε και τις δημοσκοπήσεις στα χέρια της. Και «φουμάρει» τους πολίτες με… «φούμαρα» δεξιόστροφης πολιτικής ηγεμονίας. Και… αέναης διψήφιας διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ…
Κατά το μάλλον ή ήττον ισχύει το δεύτερο, αποφάνθηκε τις προάλλες σύσσωμη η αντιπολίτευση, ζητώντας εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, την αποτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, τη χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και τη χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll.
«Ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κριτήρια και την απόπειρα χειραγώγησής τους με δημόσιο χρήμα, και από τότε η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πανικό», δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στα διαρρέοντα κυβερνητικά «φούμαρα» περί αιτήματος διεύρυνσης του πεδίου έρευνας της εξεταστικής στην περιοχή (2015 – 2019) των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ…
«Φούμαρα» επικοινωνιακού χαρακτήρα με στόχο την εξουδετέρωση της έρευνας, προσθέτω εν κατακλείδι: στη γλωσσολογία, ο όρος «εξουδετέρωση» υποδηλώνει το φαινόμενο στο οποίο μια αντίθεση χάνει την καταλληλότητά της, εκμηδενίζεται, παύει να είναι σημαίνουσα.
- το κείμενο του Ν. Τσαγκρή είναι από την ΑΥΓΗ της Κυριακής (23.10.2021)