Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ανω κάτω το Μαξίμου για το άρθρο του Μπουκάλα στην Καθημερινή


- Εσπευσε να απαντήσει μέσω της εφημερίδας ο Ακης Σκέρτσος  
- Mπουκάλας: Ολόκληρος υπουργός Επικρατείας δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων

Μεγάλη αναστάτωση φαίνεται πως προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου  από το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή όπου ο σπουδαίος αρθρογράφος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός.. απέναντι της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού αναφορικά με τους στόχους και την κάλυψη του εμβολιαστικού προγράμματος (δείτε ΕΔΩ). Θυμίζουμε ότι στο στόχαστρο του αρθρογράφου και συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Γιώργου Παπαχρήστου, βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που σχολιάζοντας έκανε λόγο για πολυπράγμονα και άτυπο υπουργό Υγείας καταλογίζοντάς του ευθύνες για το ανεπιτυχές εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Μετά από όλα αυτά στο πρωθυπουργικό επιτελείο σήμανε συναγερμός και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος έσπευσε να απαντήσει προσωπικά στον Παντελή Μπουκάλα. Με άρθρο του στην... Καθημερινή ο Σκέρτσος καταλογίζει «μεμψιμοιρία και πολιτική τύφλωση» στον Μπουκάλα, Σε ποιον; Στον Παντελή Μπουκάλα!..
Βέβαια ο αρθρογράφος της Καθημερινής δεν το άφησε να πέσει κάτω και ανταπάντησε αναφέροντας πως «ολόκληρος υπουργός Επικρατείας, ένας από τους πέντε-δέκα ανθρώπους που άρχουν σήμερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων».
Ακολουθεί η απάντηση Μπουκάλα στον Σκέρτσο:
Υπουργικές παραναγνώσεις
«Διάβασα με έκπληξη στη χθεσινή “Κ”» (της Τετάρτης, 23.9) ένα πλήρως απαξιωτικό άρθρο για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, που περιείχε δυστυχώς και αρκετές –ελπίζω όχι σκόπιμες– ανακρίβειες από τον αρθρογράφο κ. Μπουκάλα». Αυτή ήταν η πρώτη φράση μιας «Αποψης» που δημοσιεύτηκε στην «Κ» στις 23.9. Με έκπληξη, λοιπόν, είδα κι εγώ ότι αυτός που μου έκανε την τιμή να απαντήσει στο άρθρο μου δεν ήταν ο υπουργός Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός ή ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.
Δεν μπορούσα βλέπετε να γνωρίζω την Τρίτη, όταν έγραφα το άρθρο μου, όσα θα δημοσίευε την Πέμπτη στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος. Οτι ο κ. Σκέρτσος «είναι άτυπος υπουργός Υγείας». Μα τότε ποιος ο ρόλος του λαμπρού κ. Πλεύρη;
Η δεύτερη έκπληξή μου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη: Διαπίστωσα ότι ολόκληρος υπουργός Επικρατείας, ένας από τους πέντε-δέκα ανθρώπους που άρχουν σήμερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων. Εγραφα λοιπόν: «Το 70% κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος, απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, προβλήθηκε σαν “ευκολάκι” από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέλη Μαΐου. Σαν κάτι που θα μας το πρόσφερε το ελληνικό καλοκαίρι».
Τι κατάλαβε ο κ. Σκέρτσος; Κάτι που δεν το έγραψα ποτέ. Ιδού τι μου καταλογίζει: «Για την ιστορία, επίσης επισημαίνω ακόμη ένα αντιπολιτευτικό fake news που αναφέρει ο αρθρογράφος. Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος από το υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός του 70% έως τον Μάιο». Επειδή δεν κατάλαβε το απλούστατο, ότι το «τέλη Μαΐου» αναφέρεται στον χρόνο των πρωθυπουργικών δηλώσεων, όχι της επίτευξης του 70%, διακινεί την ψευδή είδηση ότι διακινώ ψευδείς ειδήσεις.
Μου καταλογίζει επίσης «μεμψιμοιρία και πολιτική τύφλωση». Ο λόγος; Εγραψα ότι «έχουμε καθηλωθεί στο ανεπαρκέστατο 56,7%». Δεν επινόησα εγώ το ποσοστό. Το ανέφερε ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στις 20.9: «Περισσότεροι από 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% του γενικού πληθυσμού». Δεν επινόησα επίσης την 21η θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό κάλυψης με μία τουλάχιστον δόση. Ο μεμψίμοιρος ECDC το ανακοίνωσε.
Ο,τι και να γράψω, είναι βέβαιο, δεν θα κλονιστεί η πεποίθηση του υπουργού πως η κυβέρνηση αριστεύει και εμβολιαστικά. Θυμίζω ωστόσο τον «μεμψίμοιρο» και «πολιτικά τυφλό» πρωτοσέλιδο τίτλο της «Κ» στις 16.9: «Επικίνδυνο τέλμα στους εμβολιασμούς».