Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι πολλά τα λεφτά! Θα πάρουμε κάτι;


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Τους χλεύασαν, τους συκοφάντησαν, τους απαξίωσαν, τους απείλησαν, τους είπαν κουκουλοφόρους, κινητοποίησαν φίλιες δυνάμεις στον χώρο της Δικαιοσύνης για να τους πιέσουν, αμφισβήτησαν τις.. προθέσεις τους, διέδωσαν φήμες ότι χρηματίστηκαν, οργάνωσαν εκστρατεία για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, κατέθεσαν υπομνήματα, μήνυσαν την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε με πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκευωρία και καθοδήγησε τους προστατευόμενους μάρτυρες, κατήργησαν τη συγκεκριμένη εισαγγελία διά της συγχωνεύσεως μπας και πετύχουν τον στόχο τους, αλλά μέχρι τώρα τζίφος.
Στο κενό έπεσαν οι μεθοδεύσεις των κομμάτων και των πολιτικών που ενεπλάκησαν στη βρόμικη αυτή ιστορία για αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι είναι τα ίδια πρόσωπα με το σκάνδαλο Novartis. Η Οικονομική Εισαγγελία, η οποία εκλήθη να διαχειριστεί την πολύκροτη υπόθεση, αφού το Δικαστικό Συμβούλιο είχε δηλώσει αναρμόδιο, γνωμοδότησε αρνητικά για την άρση ανωνυμίας των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε διάταξη με την οποία παρατείνεται το καθεστώς ανωνυμίας, αναφέροντας ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που με βάση τον νόμο θα οδηγούσαν σε διαφορετική απόφαση. Οπότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η Οικονομική Εισαγγελία θεωρεί πως οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μπορούν να συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Και τώρα τι; Το επόμενο βήμα είναι η κλήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την ανακρίτρια. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα ζητήσει και αναμένεται να πάρει προθεσμία μερικών εβδομάδων. Ο ίδιος έχει πει ότι μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από τον φάκελο που έχει στη διάθεσή του. Εχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει καθαρές αποδείξεις για την αθωότητά του και έχει προαναγγείλει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους κατηγόρους του που είναι πολιτικοί πρώτης γραμμής (εν ενεργεία οι περισσότεροι) και στελέχη που βρίσκονται σε νευραλγικά κρατικά πόστα. Για την ώρα είναι ισχυρισμοί. Θα φανεί αν έχουν βάση. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε καλύτερη εικόνα και να μην περιμένουμε χρόνια, όπως συνέβη με το σκάνδαλο της Siemens.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα πέσει άπλετο φως και θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο (πολυχρησιμοποιημένα κλισέ, αλλά έχουν την αξία τους) και γιατί το σύστημα έχει μηχανισμούς αυτοπροστασίας που ενεργοποιούνται κάθε φορά που επιφανείς εκπρόσωποί του στριμώχνονται και γιατί υπάρχει το προηγούμενο του σκανδάλου της Siemens. Για να μην ξεχνιόμαστε, οι βασικοί κατηγορούμενοι την κοπάνησαν με βοήθειες (πράξεις και εσκεμμένες παραλείψεις) από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εκείνης της εποχής, δίνοντας για αντάλλαγμα τη σιωπή τους. Αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι ή «ελεύθεροι» στο εξωτερικό, οι πολιτικοί προστάτες τους βγήκαν από την περιπέτεια με αμυχές, την πλήρωσαν οι δευτεροκλασάτοι, η εταιρεία κατέβαλε ένα ασήμαντο ποσό και οι σχέσεις της με το ελληνικό κράτος δεν διαταράχθηκαν.
Με τη Novartis όμως υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα. Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να απαιτήσει αποζημίωση για τις βλάβες που υπέστη. Το ότι υπέστη βλάβες έχει αποδειχθεί, αφού η εταιρεία ομολόγησε πως χρησιμοποίησε παράνομες πρακτικές στην Ελλάδα και υποχρεώθηκε να πληρώσει βαρύ πρόστιμο στις ΗΠΑ. Πρόστιμα για ανάλογες συμπεριφορές κατέβαλε και σε άλλες χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα. Διαφορετικά θα δημιουργήσει υποψίες ότι δεν πιστεύει πως είχαμε σκάνδαλο, παρά μόνο σκευωρία και κυρίως ότι δεν θέλει να τα βάλει με την εταιρεία επειδή φοβάται ότι αυτή για να υπερασπιστεί τον εαυτό της θα αρχίσει να αποκαλύπτει πράγματα που θα εκθέσουν πολιτικούς.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (09.9.2021)