Τροφή για δηκτικά σχόλια και κριτική έδωσαν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ περί σημαντικής ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2021, η οποία, ωστόσο, δεν ξεφεύγει.. πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι χαμηλότερη από ορισμένες χώρες.
Τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε ταχύτατα να κάνει θριαμβευτική δήλωση για τα στατιστικά στοιχεία, πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση, ενόψει και της ΔΕΘ.
«Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο πρωθυπουργός.
Οι πολίτες ασφυκτιούν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει
Άμεση ήταν η αντίδραση από την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία πέρασε στην επίθεση σχολιάζοντας ότι:
«Οι σημερινοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τη σύγκριση του Β´ τρίμηνου του 21 σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού χρόνου όπου η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο λοκντάουν, επιβεβαιώνουν την πολιτική απελπισία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά ταυτόχρονα και την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε βασικά είδη διαβίωσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχοντας ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και βρισκόμενοι σε πλήρες αδιέξοδο από τα σωρευμένα χρέη της πανδημίας, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα προβλήματα τους και επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων».
«Τι ιδιαίτερο πέτυχαν;»
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το πρώτο σχόλιο από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εγκαλεί τον υπουργό Οικονομικών προσωπικά και καλεί την κυβέρνηση να καταλάβει ότι «πολιτικές που δεν υποστηρίζουν δίκαια και ισότιμα το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας καταδικάζουν τη χώρα μας στη θέση του ουραγού και ότι δεν μπορεί να μπερδεύει το μπόι με τη σκιά της».
Η ανακοίνωση:
Ο κ. Σταϊκούρας πανηγυρίζει που η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2021 είναι καλύτερη από ό,τι προεξοφλούσε ο ίδιος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής .
Ο πήχης κ. Σταϊκούρα δεν είναι οι δικές σας προβλέψεις, δεν είναι ο δικός σας κακός εαυτός. Το μέτρο σύγκρισης είναι η πορεία των υπόλοιπων χωρών της EE, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Κροατίας, oι οποίες καταφέρνουν να έχουν καλύτερες ή ομοειδείς επιδόσεις με την ελληνική οικονομία παρόλο που η δημοσιονομική πολιτική δεν ήταν η πιο επεκτατική στην Ευρώπη σαν αυτής της ελληνικής κυβέρνησης. Και κατά συνέπεια της πιο άστοχης.
Την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο αυτοσυγχαίρεται ο πληθωρισμός εισαγόμενος αλλά και εγχώριας προέλευσης καθώς οι στρεβλώσεις μιας ολιγοπωλιακής αγοράς είναι πανταχού παρούσες ροκανίζει τα εισοδήματα των ελλήνων πολιτών.
Αυτό που πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι πολιτικές που δεν υποστηρίζουν δίκαια και ισότιμα το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας καταδικάζουν τη χώρα μας στη θέση του ουραγού και ότι δεν μπορεί να μπερδεύει το μπόι με τη σκιά της.
ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι ζουν στην ασφυξία
«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι εργαζόμενοι ζουν στην ασφυξία των χαμηλών μισθών, των άδικων φόρων & της ακρίβειας, απόδειξη ότι το “μάρμαρο” της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης το πληρώνει μονίμως ο λαός» σχολιάζει το ΚΚΕ σε τοποθέτησή του για τις σημερινές ανακοινώσεις.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και τα ευρωπαϊκά στοιχεία
Πολύ ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 16,2% καταγράφηκε στην οικονομία το β' τρίμηνο εφέτος, ωθούμενη τόσο από την κατανάλωση, όσο και από τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο εφέτος. Το α' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε 2,3% παρά το lockdown, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το α' εξάμηνο εφέτος να διαμορφώνεται σε περίπου 7%.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β' τριμήνου 2021 και β' τριμήνου 2020:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).
Ενώ, μεταξύ β' τριμήνου και α' τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).
►Σημειώνεται ωστόσο ότι αντίστοιχες και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες επιδόσεις είχε συνολικά η Ε.Ε. και η ευρωζώνη, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ το β τρίμηνο σε σχέση με του 2020, 14,3% και 13,8%, ενώ υψηλότερη επίδοση από της Ελλάδας είχαν η Ιρλανδία (21,1%), η Ισπανία (19,8%), η Γαλλία (18,7%), αλλά και η Κύπρος (17,3%). Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε 1,8% % σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα η αύξηση ήταν μόλις 0,6%.