Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Τι φοβάται ο Σαμαράς, γιατί τον φοβάται το Μαξίμου


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πολλά πράγματα δεν αρέσουν στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν του άρεσε ο ανασχηματισμός. Δεν του αρέσει η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ξαφνικά θυμήθηκε το σχέδιο.. Ανάν, μάλλον λόγω της υπουργοποίησης Στυλιανίδη. Να τι λέει στη συνέντευξή του στα «Νέα» (25/9/2021):
■ «Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Ομως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα “μήνυμα”, υπάρχει συμβολισμός».
● Τα μηνύματα που έστειλε ο τελευταίος διορθωτικός ανασχηματισμός -ο τρίτος στη σειρά- πρέπει να ικανοποίησαν τον πρώην πρωθυπουργό τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα πρόσωπα. Σε κορυφαίες θέσεις βρίσκονται στελέχη που συμφωνούν μαζί του. Στις αποσκευές τους εύκολα εντοπίζεις απόψεις σαν κι αυτές που κουβαλά ο κ. Σαμαράς. Ηταν δύο (Βορίδης, Γεωργιάδης) και το κακό τρίτωσε με την προσθήκη του Θ. Πλεύρη. Εντάξει, υπάρχουν και υπουργοί για τους οποίους ο κ. Σαμαράς δεν έχει την καλύτερη γνώμη, αλλά πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν κάνει αυτός κουμάντο στην παράταξη και στην κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως τον υπολογίζει. Οχι γιατί ασπάζεται τις απόψεις του, αλλά γιατί τον φοβάται. Το δυσώνυμο παρελθόν του κ. Σαμαρά (ανατροπή της κυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη) και η επιμονή του να μιλάει και να διαφωνεί -άλλοτε ο ίδιος, άλλοτε οι φίλοι του- δεν αφήνουν τον πρωθυπουργό να ησυχάσει. Και γι’ αυτό σε ορισμένα ζητήματα δεν του χαλάει χατίρι. Αν και προέρχονται από διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος, αν και στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει αντίθετες θέσεις, τα τελευταία χρόνια μοιάζουν τόσο πολύ σε κάποια θέματα που δυσκολεύεσαι να τους ξεχωρίσεις.
■ …«Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Οτι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη».
● Σχετικά με τις Πρέσπες έχει εν μέρει δίκιο ο κ. Σαμαράς. Πράγματι, το κόμμα του και ο αρχηγός του πολέμησαν με λύσσα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ορισμένοι όμως, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, δεν το έκαναν για εθνικούς λόγους, αλλά για τα ψηφαλάκια. Αν ήταν συνεπείς με αυτά που πιστεύουν θα υπέγραφαν τη Συμφωνία των Πρεσπών με χέρια και με πόδια. Και είναι αρκετοί αυτοί στην κυβέρνηση -νεοδημοκράτες και επήλυδες. Το πρόβλημα είναι με κείνους που τότε είχαν βγει στα κεραμίδια και σήμερα εξ ανάγκης (είναι υπουργοί) γλείφουν εκεί που έφτυναν. Δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά οι συγκεκριμένοι οπορτουνιστές με περικεφαλαία ανήκουν στον κύκλο των οπαδών του. Αυτός πάντως, για ακόμη μία φορά, έστειλε στο μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
■ Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν ο πρώην πρωθυπουργός λέει τη μισή αλήθεια. Παράγοντες του κόμματος είχαν απορρίψει μετά βδελυγμίας το σχέδιο Ανάν, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής (τότε πρωθυπουργός) και η Ντόρα Μπακογιάννη (τότε δήμαρχος Αθήνας και από το 2006 υπουργός Εξωτερικών) δεν ήταν αντίθετοι: Για την ιστορία:
Κώστας Καραμανλής τον Απρίλιο του 2004 μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: «Το σχέδιο Ανάν, όπως έχω τονίσει, έχει και θετικά στοιχεία και δυσκολίες… Αυτό που προέχει σήμερα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να δούμε ψύχραιμα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής. Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στη δύναμή της να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών».
Ντόρα Μπακογιάννη: «Είπα ότι το σχέδιο αυτό έχει περισσότερες θετικές πλευρές από ό,τι αρνητικές».

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (27.9.2021)