Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

O Γιάννης Αλμπάνης αποδομεί τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους με μερικά απλά ερωτήματα


Ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης υποστηρίζει ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει την οδηγεί στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία είναι αντιφατικά, έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα.. και μπορεί να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή.
Συγκεκριμένα γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης στο news247 υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα του εμβολιασμού»:
Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια συνιστούν έμμεση ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό. Μην έχοντας καταφέρει να πείσει τους πολίτες, η κυβέρνηση ενεργοποιεί μια δέσμη αποκλεισμών και απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους.
Η εμβολιαστική εκστρατεία της κυβέρνησης απέτυχε από όποια σκοπιά και αν την εξετάσει κανείς. Συγκεκριμένα:
  • Δεν έχει επιτευχθεί αυτός καθαυτός ο στόχος της συλλογικής ανοσίας. Μάλιστα, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πέρσι. Χτες σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 4.608 κρούσματα όταν στις 24 Αυγούστου 2020 είχαν καταγραφεί μόλις 170. Μια νέα έξαρση του κορωνοϊού μοιάζει προ των πυλών.
  • Δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση. Στις αρχές Γενάρη ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωνε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν «μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί το 70%, ώστε να πετύχουμε την ανοσία». Ο δε πρωθυπουργός δήλωνε τον Φλεβάρη ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία από την πανδημία».
  • Δεν έχει επιτευχθεί καν το αποτέλεσμα που έχουν πετύχει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο την Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τόσο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων επί του γενικού πληθυσμού (54% η Ελλάδα έναντι 56% του μέσου όρου της ΕΕ) όσο και εκείνων που έχουν λάβει τη μία μόνο δόση (57% έναντι 64%).

Ειδικά η υστέρηση της Ελλάδας έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας.

Οι λογικές αντιφάσεις

Η κυβέρνηση δεν έπεισε τους πολίτες γιατί:
  • Έχασε την αξιοπιστία της λόγω των συνεχών παλινωδιών και αντιφάσεών της.
  • Δεν αντέκρουσε με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στοχευμένη καμπάνια τους ισχυρισμούς όσων έχουν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό.
  • Καλλιέργησε τον εφησυχασμό, προαναγγέλλοντας το τέλος της πανδημίας και ισχυριζόμενη επί μήνες ότι η εμβολιαστική εκστρατεία πάει καλά. Οι εξελίξεις την διέψευσαν.
Τώρα το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι με τους αποκλεισμούς και τις τιμωρίες μπορεί να καλύψει το εμβολιαστικό κενό. Είναι προφανείς οι λογικές αντιφάσεις των νέων κυβερνητικών μέτρων.
  •  Την ώρα που οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τα γήπεδα και τα εστιατόρια, στις εκκλησίες δεν χρειάζεται καν να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να μπουν. 
  • Την ώρα που οι ανεμβολίαστοι καθηγητές και ηθοποιοί υποχρεώνονται σε δύο τεστ την εβδομάδα, οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί υποχρεώνονται να κάνουν μόνο ένα. 
Οι αντιφάσεις αυτές πλήττουν εκ νέου την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνητικές και υγειονομικές Αρχές, καθώς και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Μετακύλιση ευθυνών

Είναι εξίσου προφανές ότι με μέσω της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επιχειρείται να μετακυληθεί η ευθύνη ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος στους ίδιους τους πολίτες. Κατά το κυβερνητικό αφήγημα, η νέα έξαρση της πανδημίας δεν οφείλεται ούτε στην αποτυχία της εκστρατείας για τον εμβολιασμό ούτε στη μη τήρηση των μέτρων στις τουριστικές περιοχές, αλλά στην ανεύθυνη συμπεριφορά «ορισμένων». Η μετακύλιση των ευθυνών σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και η ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να βγαίνει από τη δύσκολη θέση η Εξουσία. Ωστόσο, όταν οι «ορισμένοι ανεύθυνοι» είναι σχεδόν η μισή κοινωνία, η μετακύλιση των ευθυνών μπορεί να απειλήσει την κοινωνική συνοχή και να βλάψει τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη.
Αβέβαιο αποτέλεσμα
Επιπλέον, τίποτα δεν εγγυάται ότι τα μέτρα της υποχρεωτικότητας θα έχουν την επιθυμητή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι Ηλίας Κονδύλης αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής Υγείας στην Ιατρικό Τμήμα Α.Π.Θ. και Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική του ΑΠΘ γράφουν σχετικά με την υποχρεωτικότητα:
«Παρά την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων εναντίον της COVID-19 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ακολουθώντας άλλωστε την πάγια θέση του υπέρ των πολιτικών ενίσχυσης της ζήτησης των εμβολίων έναντι των πολιτικών υποχρεωτικής επιβολής τους, δεν συστήνει για τη νόσο COVID-19 τον υποχρεωτικό/καταναγκαστικό εμβολιασμό, προκρίνοντας λύσεις ενθάρρυνσης του εμβολιασμού μέσω καλύτερης ενημέρωσης και διευκόλυνσης του εμβολιασμού μέσω καλύτερης διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας στα σχετικά εμβόλια. […]
Η αρχή της αναλογικότητας (proportionality) που επικαλείται ο ΠΟΥ προβλέπει ότι στη δημόσια Υγεία τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας υλοποιούνται δια της πειθούς, αποφεύγοντας δηλαδή καταναγκαστικές παρεμβάσεις που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στην Πολιτεία και να υπονομεύσουν τελικά ακόμη και την εμπιστοσύνη στο ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα.»
Το εμβόλιο

Το εμβόλιο αποτελεί απαραίτητο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν αυξημένη προστασία απέναντι στη σοβαρή ασθένεια COVID. Γι’αυτό πρέπει να εμβολιαστούν όσοι μέχρι τώρα έχουν σταθεί επιφυλακτικοί, προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τη δημόσια Υγεία συνολικά. Ο εμβολιασμός όμως είναι ένα κατεξοχήν στοίχημα πειθούς. Ένα στοίχημα που για κερδηθεί χρειάζεται αξιοπιστία, ειλικρίνεια και συνέπεια. Αυτό το στοίχημα η κυβέρνηση το έχασε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι μας.