ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Εκτός πραγματικότητας


«Μαγική εικόνα» όσα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Με το ένα τρίτο της Εύβοιας να έχει καεί την Πελοπόννησο να μετρά ακόμα τις πληγές της και την ..Αττική να μένει αθωράκιστη από τους υπαρκτούς κινδύνους των δασικών πυρκαγιών ο πρωθυπουργός αγνόησε παντελώς τις οργισμένες φωνές κατοίκων, εθελοντών και αυτοδιοικητικών δείχνοντας πως η κυβέρνηση του επί της ουσίας βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα.
Μπροστά στα χιλιάδες καμμένα στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος αφού «απέδωσε η στρατηγική» του σχεδίου «τρέξτε να σωθείτε», ενώ όσον αφορά την τεράστια ζημιά τα έριξε στην «κλιματική κρίση» και υποσχέθηκε «τολμηρές λύσεις» αφού όμως έχει συντελεστεί μια ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Παρά το γεγονός πως μίλησε για προσωποποίηση ευθυνών και παραδέχθηκε αδυναμίες και λάθη την ίδια στιγμή πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές των καταστροφικών πυρκαγιών δηλαδή τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Πρόσθεσε επίσης πως «οι ευθύνες δε αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής και μετέθεσε τον καταλογισμό ευθυνών «όχι την ώρα της μάχης».
Δικαιολογώντας την πλήρη ανεπάρκεια του κράτους στην άμεση αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων αναφέρθηκε στον «πρωτοφανή καύσωνα», τις «πολλές φωτιές» και «τις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη» που κράτησαν μεγάλο μέρος των εναέριων μέσων στην Αττική ενώ τα πύρινα μέτωπα χτυπούσαν αλύπητα την Εύβοια και την Πελοπόννησο.
Ειδικά για το θέμα με τα εναέρια μέσα είπε πως «ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά» και επανέλαβε όλα όσα είχε πει πριν δύο ημέρες ο Ν. Χαρδαλιάς για το επιχειρησιακό σχέδιο. Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων».

Ανάδοχος... δασών

Στο μεταξύ, δεν παρέλειψε να περηφανευτεί για το μέτρο που ανοίγει παράθυρο ιδιωτικοποίησης των δασών με το πρόσχημα του «αναδόχου αναδάσωσης», λέγοντας ότι προτιμά «από το να συλλέγω χρήματων να αναθέτω έργα» για να του παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και «να μην δίνει λεφτά στο κράτος».
«Έχουμε ήδη έναν κατάλογο έργων, έχουμε συνομιλήσει με πολλούς ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα, και θα προχωρήσουμε σε μία κατανομή έργων σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, γιατί τότε «σίγουρα θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα για τον απλούστατο λόγο ότι ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται από τις πιο βαριές διαδικασίες περί διαγωνιστικών διαδικασιών του ελληνικού δημοσίου»

Παράλληλα, χαρακτήρισε καινοτόμες ιδέες την... φυσική αναγέννηση του πεύκου και τις στοχευμένες αναδώσεις με φυτά που δεν είναι τόσο «εύφλεκτα» με στόχο την προστασία των οικισμών.

Σε αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, επανέλαβε πως «πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» δίνοντας τα εύσημα στην κυβέρνησή του που πέτυχε να προστατέψει χιλιάδες ανθρώπους. «Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια», ανέφερε εξηγώντας ότι «είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε».

Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Αναγνώρισε πως μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες τονίζοντας πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ» και πως «τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις» για τις οποίες δήλωσε «έτοιμος» παρά το γεγονός πως τα δύο χρόνια που κυβερνά δεν τις έλαβε.
Κατάστησε «εθνικό στόχο» να «ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε» κρίνοντας απαραίτητη τη συμβολή της αντιπολίτευση και αναζητώντας «ευρύτερες συγκλίσεις».

Για τη δήλωση. Χρυσοχοΐδη είπε ότι «ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

«Δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια οικολογική σημασία»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού για τα δάση και την οικολογική σημασία αυτών. Σε μια προσπάθεια να αυτοθαυμαστεί για τα ελάχιστα που κατάφερε να σώσουν με ηρωισμό οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι και οι εθελοντές ανέφερε πως «δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια οικολογική σημασία» ξεχωρίζοντας το «δρυμό της Δίρφης» που «έμεινε άθικτος» από την τεράστια οικολογική καταστροφή στο πυκνό και παρθένο δάσος που αποτεφρώθηκε στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας χαρακτηρισμένο ως natura και προστατευόμενο ως περιοχή άγριας ζωής.

Για τις προαγωγές των Κoλοκούρη - Τσουβάλα

Στην ερώτηση γιατί προήγαγε τους Κoλοκούρη και Τσουβάλα που είχαν επιχειρησιακό ρόλο στο Μάτι (για το οποίο ο ίδιος ζητούσε να πέσουν κεφάλια) απάντησε ότι και ο... Τσίπρας τους είχε προάγει λόγω επετηρίδας. Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός μας είπε πως οι εν λόγω προήχθησαν επί των ημερών του επίσης λόγω.. επετηρίδας και χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ενέργειές τους στο Μάτι!

Στεναχωρημένος για το Τατόι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να σώσουν τα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. «Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε κάποια ζημιά. Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι αυτό. Είμαι πολύ στεναχωρημένος γι αυτό που έγινε. Όμως δεν έγινε γιατί δεν προσπαθήσαμε...», είπε φανερώνοντας τις προτεραιότητες που τέθηκαν τις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών.

► Σε ερώτηση γιατί απέρριψε το πόρισμα Γκολντάμερ, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν το κατήργησε και ότι αυτό έληξε κάνοντας λόγο για επινόηση ενός φύλλου συκής με στόχο να κρύψουν κάποιοι «τις δικές τους αδυναμίες και ευθύνες». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό πόνημα το συγκεκριμένο σχέδιο ως προς κάποιες από τις προτάσεις για να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ορισμένες από αυτές, καθώς δεν συμφωνεί με όλες. «Πολλά έχουν μεγάλη σημασία και τα αξιοποιούμε. Έχει διαβάσει η αντιπολίτευση την έκθεση Γκολντάμερ;» αναρωτήθηκε.

- από EfSyn