Δεν είναι σαφές ποιον «αναγκαίο θεσμικό εκσυγχρονισμό που θα ενισχύσει την ελευθεροτυπία και θα καταπολεμήσει την ασυδοσία και την αδιαφάνεια» στα θέματα Τύπου, προκρίνουν 24.. προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης κ.λπ. με την ανοιχτή επιστολή που προσυπογράφουν (Protagon, 12.7.2021). Πέρα από τα γνωστά, ότι δηλαδή «ελευθεροτυπία δεν σημαίνει ασυδοσία. Δεν σημαίνει ανοχή στη σπίλωση, τη συκοφαντία, τη δολοφονία χαρακτήρων», το μόνο σαφές που προτείνουν είναι ότι τα «μέσα ενημέρωσης (πρέπει να έχουν) ορατή και καθαρή ταυτότητα, κατοχύρωση του σήματος στην εταιρεία που τα εκδίδει, πραγματική και όχι τυπική δυνατότητα στον πολίτη που θίγεται να διεκδικήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του».
Ολα αυτά βεβαίως προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, το λεπτομερές (σε επίπεδο Προεδρικού Διατάγματος) άρθρο 14 του Συντάγματος προβλέπει ότι «καθένας ο οποίος θίγεται από ανακριβές δημοσίευμα ή εκπομπή έχει δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση πλήρους και άμεσης επανόρθωσης.
Καθένας ο οποίος θίγεται από υβριστικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή εκπομπή έχει, επίσης, δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση άμεσης δημοσίευσης ή μετάδοσης της απάντησης. Νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το δικαίωμα απάντησης και διασφαλίζεται η πλήρης και άμεση επανόρθωση ή η δημοσίευση και μετάδοση της απάντησης».
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, με σαφώς καλές προθέσεις αλλά ασαφείς στόχους, όποτε επιτύχουν καταλήγουν σε νομικά τερατουργήματα. Το αίτημα να παταχθεί η διαπλοκή είχε ως αποτέλεσμα την εποποιία του «βασικού μετόχου», με τον οποίο γελούσε όλη η Ευρώπη. Ο νόμος περί αγωγών κατέληξε σε ένα ισχυρό λογοκριτικό εργαλείο, όχι κατά των ασύδοτων, αλλά κατά όσων έχουν γνώμη. Μέχρι και ο εκδότης της «Αυριανής» Γιώργος Κουρής έκανε το 2014 αγωγή κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη! Δεν είναι μόνον οι αστήρικτες μηνύσεις που φτάνουν στο δικαστήριο ταλαιπωρώντας επί χρόνια ανθρώπους που λένε την αλήθεια· ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ταλαιπωρείται επί μία δεκαετία επειδή έβγαλε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη μετά τα θλιβερά Greek Statistics της κυβέρνησης Καραμανλή. Υπάρχει και η απειλή της αγωγής, που αναγκάζει πολλούς να σιωπούν, διότι με τα χάλια που έχει η ελληνική Δικαιοσύνη κάθε μπλέξιμο κοστίζει· όχι σε αυτόν που διαπράττει αδικοπραξία, αλλά σε αυτόν που το αναφέρει.
Το 2007, το υπουργείο Τύπου ξεκίνησε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και νομολογίας που διέπουν τα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα (μέχρι τον Ιανουάριο του 2017) ήταν 16 τόμοι! Μέσα σε αυτούς υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν την «καθαρή ταυτότητα, κατοχύρωση του σήματος στην εταιρεία που τα εκδίδει». Αρκεί βεβαίως να εφαρμοστούν, και να ξεκουνηθεί η Δικαιοσύνη.
Πάσχος Μανδραβέλης / Καθημερινή (13.7.2021)