Σοβαρούς τριγμούς ανάμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε η ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου, καθώς.. η μία πλευρά ρίχνει την ευθύνη στην άλλη.
Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας της διέρρευσαν ότι ήταν το υπουργείο Εξωτερικών που πρότεινε τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του» δήλωσαν συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σχετικά με την αιφνιδιαστική ακύρωση της απονομής τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο.
Από την πλευρά τους από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι σύμφωνα με όσα επισήμως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».
Κατά τις ίδιες πηγές, στη «συγκεκριμένη περίπτωση των 29 προσώπων στα οποία απονέμονται τιμητικές διακρίσεις με αφορμή την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστη απλώς κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων και πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση σχετικά με τις παρασημοφορήσεις διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα»., ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα».
Συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επανήλθαν, τονίζοντας τα εξής: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».
«Επομένως» συνεχίζουν οι πηγές, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από τοΥΠΕΞ».
«Εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».
Παράλληλα, οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αναφέρουν ότι ο Ιάσων Αποστολόπουλος, έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Παρασκευής πως τον κάλεσαν από το υπουργείο Εξωτερικών για να του πει πουν ακυρώθηκε η παρασημοφόρησή του.
Η απάντηση ήρθε μερικές ώρες αργότερα από κύκλους του ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «σχετικά με «διαρροές συνεργατών της Προεδρίας της Δημοκρατίας», συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών επισημαίνουν σχετικά με το ζήτημα των παρασημοφορήσεων:
Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας.
Δεν υπάρχει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση.
Δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών.
Όποιος έχει οτιδήποτε από τα παραπάνω στην κατοχή του παρακαλείται να τα δημοσιοποιήσει».
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: Ποιος ακύρωσε την παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου; Και γιατί δεν υπάρχει μία επίσημη απάντηση; - πηγή: avgi.gr