Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσαν το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr. για «Το Σύστημα Υγείας στην Covid-19 και στη μετα-Covid-19 εποχή»,.. υποχρεώθηκε να υποκλιθεί στο ΕΣΥ. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ -έστω αυτό, όπως το κατάντησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μνημόνια- οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία θα ήταν πολλαπλάσιες και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είχε αποχωρήσει από την κυβερνητική εξουσία κακήν-κακώς, καθώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τη λαϊκή αγανάκτηση.
Ασφαλώς, εμάς μας ενδιαφέρει η υγεία και η προκοπή του ελληνικού λαού και όχι η πολιτική τύχη του σημερινού πρωθυπουργού. Από τη στιγμή όμως που ηγείται της χώρας δεν μπορούμε να προσπερνάμε με ευκολία όσα λέει και κυρίως όσα κάνει ή σκέφτεται να κάνει.
Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να επικροτήσουμε τους ύμνους του πρωθυπουργού στο ΕΣΥ. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας το ενίσχυσε με το σταγονόμετρο, τόσο όσο χρειαζόταν για να μην καταρρεύσει από την τεράστια πίεση που δεχόταν.
Αρκεί να θυμίσουμε πως τα κενά του συστήματος δεν έχουν καλυφθεί από τις ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ όπου έγινε επίταξη υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα αυτό συνέβη την τελευταία στιγμή και με υψηλό κόστος για τον κρατικό κορβανά, δηλαδή για την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη.
Κατά συνέπεια μας προκαλεί τρόμο για το αύριο της δημόσιας Υγείας η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι: «Υποχρέωση του κράτους είναι να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη, αυτή είναι μια υποχρέωση του κράτους, η δημόσια Υγεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας».
Τι σημαίνει αυτό που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης; Σημαίνει την αρχή του τέλους τού ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός δεν προκρίνει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και την παροχή τους -στην αρχή- δωρεάν στους πολίτες. Αυτό ονομάζει εκείνος ΕΣΥ.
Αυτό θα επιχειρήσει να οικοδομήσει μετά το τέλος της πανδημίας. Την καταστροφή του υπάρχοντος συστήματος. Η πανδημία δεν τον δίδαξε τίποτα. Αλλά σε ποιον ιδεοληπτικό νεοφιλελεύθερο δίδαξε κάτι;
ΕΦ.ΣΥΝ.