Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Το αλαλούμ με το Astrazeneca: Οι ευθύνες κυβέρνησης και επιστημόνων δεν κρύβονται…


Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει στο News247 για τις αντιφατικές αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, τη σύγχυση που προκάλεσαν στους πολίτες και τις.. ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπληροφόρηση:

Όσα συμβαίνουν με το εμβόλιο της Astrazeneca και ειδικά η τελευταία εξέλιξη φανερώνουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, γιατί δεν πάνε καλά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Το λένε και οι αριθμοί. Κοντεύουν έξι μήνες από τότε που άρχισαν και έχει εμβολιαστεί πλήρως (δύο δόσεις) μόλις το 27% του πληθυσμού, ενώ με μια δόση κάτι παραπάνω από το 40%.
Και δεν πάνε καλά για δύο λόγους, που είναι αλληλένδετοι. Ο πρώτος είναι ότι δεν υπήρχαν -και δεν υπάρχουν ακόμα- επαρκείς ποσότητες εμβολίων για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γι’ αυτό προέκυψε και αυτό το αλαλούμ (συνεχείς αντιφατικές αποφάσεις) με το επίμαχο εμβόλιο της Οξφόρδης. Για να το πούμε απλά: επειδή η χώρα δεν είχε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, η κυβέρνηση πίεσε και οι ειδικοί της αρμόδιας Επιτροπής αποδέχτηκαν να μην απαγορευθεί εξαρχής το εμβόλιο Astrazeneca στις νεότερες ηλικίες, κάτι που είχαν κάνει άλλες χώρες.
Ήταν μια από τις πιο αντιφατικές αποφάσεις μέσα σε λίγους μήνες που προκάλεσαν σύγχυση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποφανθεί ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο», ενώ η καταφανώς σωστή προτροπή είναι ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το ασφαλέστερο. Γύρω από αυτήν τη άποψη χτίστηκε ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός, ότι τάχα κάποιοι «υπονόμευαν» την «εθνική προσπάθεια» του εμβολιασμού. Έτσι, ακόμα και επιφανείς επιστήμονες, όπως η Αθηνά Λινού, που είπε εγκαίρως ότι το εμβόλιο της Astrazeneca έπρεπε να χορηγείται μόνο στους άνω των 55 ετών, δέχτηκαν επιθέσεις με το επιχείρημα ότι «είναι ΣΥΡΙΖΑ».
Τώρα που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλάζει ξανά απόφαση και ουσιαστικά απαγορεύει το εμβόλιο αυτό στους κάτω των 60 ετών, ακόμα και φανατικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης (Άρης Πορτοσάλτε, Σκάι) αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της «δυστυχώς δικαίωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε μιλήσει για «ξεστοκάρισμα» του συγκεκριμένου εμβολίου.
Όλα αυτά θα είχαν μικρή σημασία, αν δεν προκαλούσαν ζημιά στην υπόθεση των εμβολιασμών. Γιατί, μετά από τόσο κραυγαλέα αντιφατικές αποφάσεις, ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους ανθρώπους που εξέφραζαν αμφιβολίες, ανησυχίες και φόβους; Ακόμα και αν ορισμένα περιστατικά σοβαρών παρενεργειών διογκώθηκαν από κάποια μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες αισθάνονται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί κάτι δεν έκαναν καλά στο θέμα αυτό.
Ο κορονοϊός είναι μια νέα αρρώστια και είναι λογικό να μην υπάρχουν βεβαιότητες. Όμως, ορισμένες-επαναλαμβάνουμε, πολύ αντιφατικές- αποφάσεις επέτειναν τη σύγχυση την ώρα που επείγει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Θυμίζουμε ότι στην αρχή της πανδημίας, στις αρχές Απριλίου του 2020 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι είναι λάθος η χρήση της μάσκας από το γενικό πληθυσμό. Τότε δεν υπήρχαν ακόμα επαρκείς ποσότητες μασκών. Λίγους μήνες αργότερα άλλαξε την άποψή του, ώσπου φτάσαμε στην επιβολή ποινών για μη χρήση μάσκας. Φέτος η Επιτροπή, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια, ενέκρινε για όλους το εμβόλιο της Οξφόρδης. Δημιουργείται έτσι η υποψία, αν όχι η πεποίθηση, ότι επιστημονικές απόψεις «προσαρμόζονται» σε κυβερνητικές ανάγκες και αποφάσεις.
Τώρα η Επιτροπή Εμβολιασμών ουσιαστικά παραδέχεται ότι το αρχικό «ελευθέρας» του εμβολίου αυτού δόθηκε εξαιτίας της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων από τα άλλα, οπότε ο πολίτης δεν είχε τη δυνατότητα επιλογής. Άραγε, πώς αισθάνονται όσοι έσπευσαν να το κάνουν, υπακούοντας σε προγενέστερες αποφάσεις των ειδικών και στις προτροπές του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας; Αλήθεια, πώς αισθάνονται όσοι είχαν σοβαρές παρενέργειες, για να μην ρωτήσουμε πώς αισθάνονται οι συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους από αυτές. Ναι, τα κρούσματα είναι ελάχιστα, αλλά η έστω και μια απώλεια είναι 100% για όσους τη βιώνουν.
Εν κατακλείδι, τέτοιες αντιφατικές αποφάσεις ενισχύουν τους αρνητές και τους ψεκασμένους και προκαλούν αμφιβολίες, ίσως και θυμό, σε όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν αναγκαστικά με αυτό το εμβόλιο, αφού δεν τους δινόταν η ευχέρεια της επιλογής. Όλα αυτά δεν κάνουν καλό στην υπόθεση των εμβολιασμών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπληροφόρηση και των αρμόδιων επιστημόνων για τις αντιφάσεις είναι προφανείς. Μόνο που δεν ακούσαμε κανέναν να τις αναλαμβάνει.

ΥΓ: Ο συντάκτης αυτών των γραμμών έκανε από τους πρώτους και τις δύο δόσεις του επίμαχου εμβολίου.