Ανοιξιάτικο Ευρωβαρόμετρο σας υποσχέθηκα χτες, ανοιξιάτικο Ευρωβαρόμετρο σας έχω σήμερα.
Κάπου αλλού σίγουρα διαβάσατε τι λένε οι Έλληνες πολίτες για την κυβέρνηση και το έργο της.. (καμία σχέση με την καθολική υπεροχή των ελληνικών γκάλοπ…), εδώ θα δούμε τι ακριβώς σκέπτονται για τα ΜΜΕ και πόσο τα εμπιστεύονται.
*Και πάμε στο ψητό.
Την τηλεόραση την έχουμε γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων μας με αρνητική άποψη από το 74 % των ερωτηθέντων (έναντι 45 % μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ σε μεγάλο βαθμό δεν γουστάρουμε ούτε τον έντυπο Τύπο (αρνητική άποψη το 54 % έναντι 42 % στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ούτε το ραδιόφωνο (αρνητική άποψη το 49 % έναντι 35 % στην Ευρωπαϊκή Ένωση) για την ενημέρωσή μας.
Σημαντική λεπτομέρεια: Σε σχέση με το Ευρωβαρόμετρο του περασμένου φθινοπώρου, έχουν βελτιωθεί αρκετά τα ποσοστά εμπιστοσύνης απέναντι στις εφημερίδες και στα ραδιόφωνα. Ακόμη χαμηλά είναι αλλά παρουσιάζουν αυξητική τάση, σε αντίθεση με τη μικρή οθόνη.
* Και το διαδίκτυο;
Το διαδίκτυο λοιπόν το γουστάρουμε για να ενημερωνόμαστε πολύ περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους: θετική άποψη εκφράζει το 54 % σε το 35 % της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θεωρούν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι αναξιόπιστες (60% σε σχέση με μόλις 34% στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και αλλοιωμένες λόγω χειραγώγησης από πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα (83 % σε σχέση με 51% στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Μάλιστα, πιστεύουν -σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που αγγίζει το σύνολο των ερωτηθέντων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε.- ότι λαμβάνουν διαστρεβλωμένες ή ψευδείς πληροφορίες και ειδήσεις (90%, έναντι 71% της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
* Τέλος, στα ίδια υψηλά επίπεδα κινείται και το ποσοστό των Ελλήνων και Ελληνίδων που πιστεύει ότι το φαινόμενο της παραπληροφόρησης πλήττει σοβαρά τη δημοκρατία (95% έναντι 82% της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά και τη χώρα (94% έναντι 76% της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
- από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ του Χρήστου Ξανθάκη στο newpost