Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Πιτσιρικάδες, social media και ψυχική υγεία: Τα κακά νέα


Πρώτα ήρθαν τα κακά νέα. Τα μάθαμε από την έρευνα των Education Policy Institute και The Prince's Trust που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιανουάριο κι έδειξε ότι τα social media, ή μάλλον.. το κόλλημα με τα social media, προκαλεί προβλήματα στον ψυχισμό της πιτσιρικάδας. Κυρίως στις ηλικίες εκείνες όπου το παιδί περνάει στην εφηβεία και αλλάζει ο κόσμος του ολόκληρος.

* Τι συμβαίνει τότε, από τα δώδεκα ως τα δεκατέσσερα, για τα κορίτσια και τα αγόρια που λιώνουν όλη μέρα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Σύμφωνα με την ανωτέρω έρευνα, η διαρκής χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα στην ψυχική υγεία των νεαρών ατόμων. Τα κορίτσια ιδίως, πάντα συγκρινόμενα σε σχέση με τα αγόρια, μπορεί να βιώσουν κατάθλιψη και απελπισία σε μεγαλύτερο βαθμό.
Και βεβαίως, η πανδημία που έκλεισε τα πιτσιρίκια στο σπίτι και δεν τους επέτρεψε να αθλούνται και να κάνουν παρεάκι σε ανοιχτούς χώρους, συνεισέφερε στην αύξηση τόσο της χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όσο και της αρνητικής επιρροής τους.
* Πάμε όμως και στα καλά νέα, που μας προέκυψαν προχτές, όταν και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας του Oxford Internet Institute που αφορούσε στη χρήση των social media  από το νεανικό πληθυσμό και στη διασύνδεσή της με προβλήματα συμπεριφοράς, με την κατάθλιψη και τις τάσεις αυτοκτονίας.
Από την έρευνα αυτή λοιπόν, που επεξεργάστηκε στοιχεία από το 1991 ως το 2017, μάθαμε ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι πιο καταστρεπτικά από την τηλεόραση για τον ψυχισμό των πιτσιρικάδων!
Δεν αυξήθηκαν δηλαδή τα περιστατικά ψυχικής υγείας, όσο μειώνονταν η προσήλωση των νέων στην TV και αυξάνονταν η εκ μέρους τους χρήση των social media. Μεγάλη χαρά για τους γονείς που πρώτα «πάρκαραν» τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση και τώρα τα «παρκάρουν» μπροστά στο κινητό.
Αν μπορεί, δηλαδή, να το πει κανείς καλό νέο αυτό…