* Πριν από καναδυό χρόνια γράφτηκα συνδρομητής στους Times του Λονδίνου. Εφημερίδα όχι και τόσο κοντινή στην ιδεολογική τοποθέτησή μου, αλλά πρώτον πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείς.. προσεκτικά και την άλλη πλευρά και δεύτερον για εμάς τους αγγλόφωνους δεν είναι και πολλές οι ποιοτικές επιλογές όταν ψαχνόμαστε για διεθνή ενημέρωση. Ιδίως τώρα που γίνανε συνδρομητικές σχεδόν όλες οι εφημερίδες της προκοπής (πλην Guardian) και πρέπει κάποια στιγμή να κάνεις τις επιλογές σου.
* Τέλος πάντων, γράφτηκα στους Times και πριν περάσει πολύς καιρός τους βαρέθηκα και με απογοήτευσαν. Ούτε ευελιξία είχαν στην κάλυψη της επικαιρότητας, ούτε ταχύτητα, ούτε αναλύσεις της προκοπής. Άλλα υπόσχονταν, με δυο λόγια, κι άλλα λάμβανε ο καταναλωτής της ενημέρωσης. Ένα φύλλο ρηχό και επίπεδο, καμία σχέση με τις δόξες του παρελθόντος…
* Οπότε διέκοψα και ψάχτηκα απ’ την αρχή. Και στράφηκα στους New York Times, που έμοιαζαν σαφώς πιο πλήρεις και πιο δυναμικοί σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πέρυσι τέτοιον καιρό γράφτηκα συνδρομητής τους και πρέπει να σας πω ότι διόλου δεν τα κλαίω τα λεφτά που έδωσα και δίνω. Και πιο έγκυροι είναι σε σχέση με τους Times του Λονδίνου και πιο πλουραλιστικοί και όλα τα έχουν για τη διεθνή σκηνή και παρότι «γκρίζα κυρία» (το παρατσούκλι τους) είναι πιο φαν εφημερίδα. Τους πληρώνω και το χαίρομαι!
*
Χάρηκαν επίσης όταν ανακοινώθηκαν προσφάτως τα αποτελέσματα της μαμάς
εταιρείας των New York Times για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους
και ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά:
Τα κέρδη τους ανέβηκαν στα
68.100.000 δολάρια από 44.300.000 δολάρια το αντίστοιχο περυσινό
διάστημα και οι συνδρομητές τους, τόσο στην ψηφιακή όσο και στη χάρτινη
έκδοση, άγγιξαν τα 7.800.000 άτομα με εβδομαδιαίο κοινό κοντά στα
76.000.000 άτομα. Οι δε ψηφιακές συνδρομές αυξήθηκαν κατά 38 %, πράγμα
που μεταφράζεται σε 301.000 καινούριους συνδρομητές για το πρώτο τρίμηνο
του 2021!
Υπάρχει ακόμη μέλλον για τις εφημερίδες, αρκεί να κατανοήσουν πλήρως τα νοήματα και τα μηνύματα της νέας εποχής.