Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Έτσι προκαλούνται οι σπάνιες θρομβώσεις από τα εμβόλια– Γερμανική έρευνα


Το μυστήριο των θρομβώσεων που προκαλούν σπανιότατα τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson εκτιμούν ότι έλυσαν Γερμανοί ερευνητές, oι οποίοι πιστεύουν ότι μία μικρή.. τροποποίηση των σκευασμάτων μπορεί να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.
Ο καθηγητής Ρολφ Μάρσαλεκ του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης, μελετητής της ασυνήθιστης παρενέργειας, πιστεύει ότι το πρόβλημα οφείλεται στον αδενοϊό που χρησιμοποιούν τα δύο εμβόλια προκειμένου να μεταφέρουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού στον οργανισμό μας.
Ο μηχανισμός που εφαρμόζεται την τοποθετεί στον πυρήνα του κυττάρου αντί του ρευστού κυτταρικού πρωτοπλάσματος, όπου ο κορωνοϊός παράγει τις πρωτεΐνες του. Οταν η πρωτεϊνική ακίδα εισέρχεται στον πυρήνα κατακερματίζεται δημιουργώντας έκδοχες μορφές, ανίκανες να συνδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη, ώστε να πυροδοτηθεί ανοσία.
Αντιθέτως, τα «θραύσματα» αποβάλλονται από το κύτταρο, προκαλώντας θρόμβωση σε περίπου έναν ανά εκατό χιλιάδες εμβολιασμένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η θεωρία του Μάρσαλεκ είναι μία από τις πολλές και πρέπει να επαληθευθεί.
Η σπάνια επιπλοκή έχει καταγραφεί σε 309 ανθρώπους από τα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους.
Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο Μάρσαλεκ εκτιμά ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα, εάν οι φαρμακευτικές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης-ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.
Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το γερμανικό εργαστήριο, ζητώντας τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιο της ώστε να αποτρέψει τη διάσπαση, όταν τόνισε ο Μάρσαλεκ.
Η πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής από όσο στο AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της J&J ανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια.
«Η J&J προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».
Ο Μάρσαλεκ γνωστοποίησε ότι δεν έχει συζητήσει ακόμα με την AstraZeneca. «Ποτέ δεν επικοινώνησαν με μας, άρα δεν έχουμε μιλήσει μαζί τους, αλλά αν το πράξουν, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να βελτιώσουν το εμβόλιο τους», πρόσθεσε.
- απο το kathimerini.gr