Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Το "Γράμμα από τον Πόντο" ματαίως αναζητά παραλήπτες-θεατές στην Ελλάδα


Μία ταινία-φόρος τιμής στη Γενοκτονία των Ποντίων. Μία ταινία που ακόμη και σήμερα κάποιοι τη θεωρούν ανύπαρκτη, αόρατη. Τη γυρίσαμε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην οροσειρά.. Μπέλες και στη λίμνη Κερκίνη.
Όλοι μα όλοι οι συντελεστές εκτός ΕΡΤ εργάστηκαν αφιλοκερδώς.
Η ταινία ενσωματώνει πρωτότυπο κινηματογραφικό υλικό από την Τουρκία μέσα από ιδιωτικές κινηματογραφικές συλλογές.
Δέχτηκα έναν ανελέητο πόλεμο το 2018, υπόγειο και μη, από το εσωτερικό της ΕΡΤ.
Δεν μου επέτρεψαν να τη μοντάρω εντός ΕΡΤ.
Δεν μου επέτρεψαν να τη στείλω στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Κατάφερα να τη στείλω με αποκλειστικά δικές μου προσπάθειες σε δύο φεστιβάλ: στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Χαλκίδας (επίσημη συμμετοχή 2019).
Η ταινία-φόρος τιμής στη Γενοκτονία παίχτηκε πέρυσι για πρώτη φορά, ουσιαστικά μία ημέρα μετά, αφού η ταινία προγραμματίστηκε στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, την επομένη δηλαδή της επετείου.
Η ώρα μετάδοσης κατέστησε σχεδόν αδύνατη τη θέασή της από απόγονους Ποντίων μεγαλύτερης ηλικίας.
Η ταινία δεν ανέβηκε ποτέ στο ERTFILX.
Η ταινία, με πρωτοβουλία του διευθυντή απόδημου Ελληνισμού και σκηνοθέτη Κώστα Μαχαίρα, θα προβληθεί τελικά φέτος από την ERTWORLD.
Η φετινή προβολή στην ERTWORLD καθιστά επίσης αδύνατη τη θέασή της από τους Έλληνες θεατές εντός της επικράτειας, εκτός αν διαθέτουν Cosmote, Nova, smart tv κλπ, πράγμα δύσκολο από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Το "Γράμμα από τον Πόντο" ματαίως αναζητά παραλήπτες-θεατές στην Ελλάδα.
Επίσης με ρωτούν συχνά γιατί «Οι γλάροι πάνω από τον Κεράτιο» δεν παίζονται στην ΕΡΤ αλλά στo COSMOTE HISTORY. Η ταινία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους και απέσπασε συνολικά 5 βραβεία σε 4 κινηματογραφικά φεστιβάλ σε χρονικό διάστημα 5 μηνών.
Ουδείς όμως από τους συναδέλφους μου στην ΕΡΤ μού πρότεινε να ενταχθεί η ταινία στο πρόγραμμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, άνθρωποι που με βλέπουν και τους βλέπω καθημερινά. Και που φυσικά θα παραχωρούσα χωρίς δεύτερη σκέψη το πνευματικό δικαίωμα προβολής.
Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι λοιπόν, οι ταινίες μου που φτιάχνω και που συνεχίζουν να προβάλλονται σε φεστιβάλ του εξωτερικού και να αποσπούν βραβεία, προφανώς δεν απευθύνονται στους Έλληνες θεατές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Θωμάς Σίδερης (fb)