Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Είναι η ελευθερία, πανηλίθιε!


του Χρήστου Ξανθάκη 

Αγάλια, αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι, έλεγε η παλιά παροιμία. Τρε μπανάλ, όπως όλα τα γνωμικά αυτού του είδους, αλλά και απολύτως σωστή.
Καθότι, όλο και πληθαίνουν οι ειδήσεις και εκτιμήσεις για την ανάγκη Κορωνοδιαβατήριου,.. ΚορωνοΠιστοποιητικού, Κορωνοβιβλιάριου, όπως θέλετε πείτε το, που θα διευκολύνει τις ζωές όσων έχουν εμβολιασθεί. Στις Βρυξέλλες το ψηφίσανε χτες το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό και θα είναι έτοιμο και ψηφισμένο κατά τις 20 Ιουνίου. Αλλού, όμως το χοντραίνουν κάπως το πράγμα.
Βλέπε, ας πούμε, το παράδειγμα της Κύπρου, που σας το είχα αναφέρει προ ημερών σε κείμενό μου υπό τον γλαφυρό τίτλο «Είναι η ελευθερία, ηλίθιε!». Λα, τα μινόρια:
«Μόνο με την επίδειξη rapid test ή μοριακού PCR σε ισχύ 72 ωρών ή εγγράφου που να αποδεικνύει ότι έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση θα μπορούν πλέον να προσέρχονται οι πολίτες σε χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης (γυμναστήριο, θέατρα, λιανικό εμπόριο κλπ.) στην Κύπρο.
Η υιοθέτηση της παραπάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών και θα επιτρέψει να επανέλθουν οι πολίτες με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου».
Αυτά στο νησί της Αφροδίτης και πάμε πίσω στην Ψωροκώσταινα να δούμε τα δικά μας. Εδώ λοιπόν, βγήκε προ ολίγων ημερών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και δήλωσε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν προνόμια αλλά επιπλέον δυνατότητες. Με δικά του λόγια:
«Αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr και εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο».
Κράτησε πάντως και μια πατινή για το αύριο, σημειώνοντας σχετικώς:
«Όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια».
Για την ώρα, δηλαδή, κάνουμε κράτει, αλλά αύριο μεθαύριο μπορούμε να το γυρίσουμε κι εμείς στο κυπριακό το μοντέλο. Ή μήπως στο αυστριακό;
Ναι, ναι, στο αυστριακό, ξέρω τι σας λέω, διότι στη χώρα της σάχερτορτε έχει ξεσπάσει μεγάλος καυγάς για το Κορωνοβιβλιάριο, το Πράσινο Διαβατήριο όπως το λένε στα πολιτισμένας Ευρώπας. Από τη μία έχουμε την κυβέρνηση που προσπαθεί να το περάσει για τρίτη συνεχόμενη φορά και από την άλλη τμήμα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών που έχουν βγάλει καντήλες και σκούζουν.
Γιατί; Διότι η κυβέρνηση Κουρτζ δεν θέλει απλώς να βάλει σε ένα πακέτο τις πληροφορίες των εμβολιασθέντων, αλλά προωθεί τη διασύνδεση του πακέτου αυτού με μια βάση δεδομένων όπου θα παρατίθενται στοιχεία σχετικά με το εισόδημα του καθενός, το εργασιακό ιστορικό του, την πορεία της υγείας του, το εκπαιδευτικό υπόβαθρό του κλπ. κλπ. Η ζωή του όλη, που έλεγε κι ο Στελάρας, θα περιλαμβάνεται εκεί πέρα, σετάκι με το δια ταύτα του εμβολιασμού. Υπό καθεστώς ανωνυμίας, βεβαίως, αλλά όπως λέει και η αντιπολίτευση, άμα έχεις όλα τα στοιχεία λεπτομερώς, το όνομα σε μάρανε καημένε; Θα το βρεις με ένα απλό γκουγκλάρισμα…
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τέτοιος θησαυρός δεδομένων σχετικά με τον κάθε πολίτη μιας χώρας, είναι πειρασμός για κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της. Και όχι μόνο για εταιρείες, φυσικά, αλλά και για πάσης φύσεως οργανισμούς, άλλους καλοπροαίρετους και άλλους κακόβουλους. Πέφτεις στα χέρια των πρώτων, το πολύ πολύ να σου ζητήσουν καμιά συνδρομή για κοινωφελείς σκοπούς. Πέφτεις στα χέρια των δεύτερων κι ο Μεγάλος Αδερφός κατουριέται απ’ τα γέλια!

Υ.Γ. 1: Εννοείται ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες της Αυστρίας υπερασπίζονται το επίμαχο νομοσχέδιο γιατί προσφέρει «καλύτερη διαχείριση της πανδημίας». Και οι οργανώσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών , ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Υ.Γ. 2: Ρωτήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς για το στόρι των «προνομίων» στους εμβολιασμένους και απάντησε ως εξής:
«Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά περί προνομίων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Κανένας πολίτης δεν στερείται κανένα δικαίωμα. Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να μείνω πιστός στην άποψη ότι η ελευθερία και το δικαίωμα του καθενός από εμάς σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας όλων των υπολοίπων».
Αν βγάζετε εσείς συμπέρασμα, να μου πείτε κι εμένα…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost