Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Tα σιχαμένα τρολάκια και οι... εξέχοντες πολιτικοί των σόσιαλ μίντια


Περί λογοκριτικής διάθεσης και παρέμβασης στα social media
 Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει όλα τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο

* Τους έχουμε ακούσει πολλές φορές να το υπόσχονται. Τους έχουμε δει τους κυβερνητικούς βουλευτές (δεν θα τους διαφημίσω!), που δηλώνουν μέρα παρά μέρα ότι έρχεται λογοκριτική παρέμβαση στα.. μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για φέηκ νιούζ, για χυδαιότητες, για απειλές, για ένα σωρό πράγματα που η γόνιμη φαντασία τους γεννάει διαρκώς. Όχι, βέβαια, ότι είναι παράδεισος τα social media. Ναι, το ξέρουμε, ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις γίνονται βόθρος, αλλά την ίδια ώρα είναι και το μοναδικό μέσο έκφρασης για πολύ, πάρα πολύ κόσμο. Έκφρασης και αντίδρασης λίαν αποτελεσματικής, όπως μας έχουν δείξει πολυάριθμες κωλοτούμπες της κυβέρνησης. Κωλοτούμπες, που αν δεν υπήρχε κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα τις βλέπαμε ποτέ…

*Τα γράφω όλα τα ανωτέρω, διότι στην Ελλάδα την περιμέναμε την λογοκριτική παρέμβαση και από αλλού μας ήρθε. Από την Ινδία, όπου μαίνεται η πανδημία του κορωνοϊού και έχει χαθεί εντελώς η μπάλα. Και τι κάνει η κυβέρνηση Μόντι; Μα φυσικά την πέφτει στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram για να κατεβάσουν επικριτικά σχόλια. Και τι κάνουν οι γίγαντες του διαδικτύου; Μα φυσικά συμμορφώνονται με την κυβερνητική παράκληση. Και είτε κατεβάζουν τα σχόλια είτε τα καθιστούν «αόρατα» προς τους χρήστες των Ινδιών.

* Εν τω μεταξύ η πλειοψηφία των εμπρηστικών σχολίων δεν προερχόταν από τίποτα σιχαμένα τρολάκια. Εξέχοντες πολιτικοί τα γράφανε, αλλά (σύμφωνα με την χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση) «διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες που μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού». Μια διατύπωση που πραγματικά χωράει τα πάντα και μπορεί να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων εν ριπή οφθαλμού ένα τουί που παραδείγματος χάριν συγκρίνει τον Μόντι με τον Νέρωνα. Ανάλογα τουί επιβιώνουν για την ώρα στην Ελλάδα, αλλά άμα σφίξουν τα γάλατα ποιος ξέρει τι σόι παρακλήσεις (και εντολές!) θα δεχθούν οι κολοσσιαίες εταιρείες του ίντερνετ. Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το Twitter είχε διαγράψει 500 ινδικούς λογαριασμούς που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Μόντι και περιμένω να δω πότε θ’ ανοίξει η όρεξη και σε κάποιους δικούς μας…
- από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost