Δεν υπάρχει πια μέρα που το τιτλάκι «Χαμός στο τουίτερ» να μην κάνει την εμφάνισή του είτε στη μικρή οθόνη την ώρα των ειδήσεων είτε σε κάποια ιστοσελίδα. Συνηθισμένες είναι και οι.. παραλλαγές του: «Σάλος στο τουίτερ», «Κόλαση στο τουίτερ», «Ταραχή στο τουίτερ» κτλ. Τι ακριβώς σημαίνει «χαμός»; Δέκα, είκοσι, άντε πενήντα τιτιβίσματα που σχολιάζουν με χιούμορ ή και χοντροκοπιά κάποιο επεισόδιο του πολιτικού βίου, τις χαζομάρες του ενός ή του άλλου ριάλιτι, την πάντα σεβαστική για τον πολίτη δράση της χρυσοχοΐδειας αστυνομίας, τις απροσδόκητες εξελίξεις στο δημοφιλές σίριαλ κτλ. Τα σοβαρά και τα ελαφριά στο ίδιο πιάτο, αφού ο κακός ο μύλος, ο μύλος της ρηχότητας, όλα τα αλέθει.
Με μια σπουδή που αποδεικνύει την ηγεμονία της ρηχότητας, το τουίτερ, ένα χρήσιμο κατά τα λοιπά
εργαλείο, έφτασε να θεωρείται ισοδύναμο της φευγαλέας κοινής γνώμης και πιστότατος καθρέφτης των συλλογικών αισθημάτων και αντιλήψεων. Ευλόγως, οι «χαμοί» και οι «κολάσεις» των καναλιών και των ιστοσελίδων σπανιότατα συμπίπτουν, αφού άλλα θέματα θέλει να αναδείξει ο καθείς και άλλες «κατακραυγές» να διαλαλήσει.
Συμβαίνει ό,τι και με τα φημισμένα ρεπορτάζ δρόμου ή λαϊκής: Ξέρεις εκ προοιμίου, κρίνοντας από τον τίτλο του καναλιού που βλέπεις, τι ακριβώς θα απαντήσει ο διαβάτης ή ο αγοραστής φρέσκων οπωροκηπευτικών στην ερώτηση «πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας», για παράδειγμα. Φιλοκυβερνητικό το κανάλι, ιδιωτικό ή κρατικό, όπως είναι άλλωστε τα εννιά στα δέκα, προς αποθέωση της πολυφωνίας; «Μια χαρά τα πάμε, είμαστε πρότυπο για τις άλλες χώρες», λέει ο παππούς ή η γιαγιά που κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι από τον διηθητικό ηθμό του ερωτώντος. Αντικυβερνητικός ο δίαυλος; «Κάκιστα» η απάντηση, όπως όλες οι μεταδιδόμενες απαντήσεις, που επιλέγονται επιμελώς από το πλήθος των συλλεγόμενων. Μια φορά στο τόσο, και κυρίως στα κρατικά κανάλια, θα εμφανιστούν και κάποιοι γκρινιάρηδες, σε αναλογία ένας προς δέκα, για να περισώζονται τα προσχήματα. Στα ζωντανά μάλιστα ρεπορτάζ, ο τρόμος των ρεπόρτερ και των ιθυνόντων των καναλιών είναι μην παρεισδύσει στην εικόνα κάποιος απροσάρμοστος και πετάξει τη χολή του, όπως έχει συμβεί κάποιες φορές, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.
Σπανίως ο «χαμός στο τουίτερ» είναι κάτι περισσότερο από τρικυμία σ’ ένα ποτήρι νερό. Για κλισέ πρόκειται. Τόσο κοντινό στην αλήθεια όσο και το στερεότυπο «συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα».
- το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή (08.4.2021)