Σάββατο 3 Απριλίου 2021

«Μανώλης Γλέζος» - και επισήμως


Τοποθετήθηκε χτες το πρωί στο Γενικό Λύκειο Νάξου η επιγραφή με το όνομα του Μανώλη Γλέζου, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία μετονομασίας του σχολείου..Αυτό γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στο fb και θυμίζει:
Ολα ξεκίνησαν στις 2 Οκτωβρίου 2020, όταν δέκα βουλευτές από τέσσερα κόμματα καταθέσαμε κοινή ερώτηση στη Βουλή, για να πιέσουμε το υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί. Ήταν πρώτη φορά που γινόταν κατάθεση διακομματικής ερώτησης στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια που γνωρίζω, δεκαετίες μάλλον. Έγραφα τότε: «δεν θελήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε μια συνηθισμένη κοινοβουλευτική ερώτηση. Απευθυνθήκαμε σε βουλευτές και άλλων κομμάτων. Για ένα εθνικό ήρωα δεν αρμόζει 'κομματική' προσέγγιση. Δεν 'ανήκει' σήμερα σε κάποιο κόμμα ο Γλέζος. Στην Ακρόπολη ο Μανώλης Γλέζος διάβηκε ένα όριο, που κατόπιν τίμησε σε όλη του τη ζωή. Ανήκει πλέον σε όλους τους Έλληνες, σήμερα και αύριο και πάντα».
Το ιστορικό το θυμίζω στο πρώτο σχόλιο που ακολουθεί. Με δυο λόγια: την πρόταση του διευθυντή του σχολείου, Μ. Χατζηπέτρου, είχε εγκρίνει το Σχολικό Συμβούλιο και την είχαν υποστηρίξει χιλιάδες προσωπικότητες και απλοί πολίτες. Την είχε όμως απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου, για να... «μην χρωματιστεί το σχολείο». Ευνόητο βέβαια, ότι το «χρώμα» που θα δίνει πλέον το όνομα του Γλέζου, τιμητικό και μόνο θα είναι για το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του. Ο Γλέζος δεν ήταν απλώς ο εθνικός ήρωας με τη γνωστή διαδρομή, που κι αυτό θα αρκούσε. Αλλά είχε υπηρετήσει τον τόπο του (πρόεδρος Απειράνθου) και την Παιδεία στη Νάξο και τις Κυκλάδες. Είχε αγωνιστεί και πετύχει την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια, οι μαθητές των οποίων υποχρεώνονταν ως τότε να ξεσπιτώνονται όλο το χρόνο ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια.
Με την ερώτηση εκείνη καλούσαμε την υπουργό Παιδείας να εγκρίνει αμέσως την απόφαση του αρμόδιου Σχολικού Συμβουλίου. Είχαν περάσει 4 μήνες κι ήταν διάχυτη η ανησυχία -μην πω η βεβαιότητα- ότι χωρίς θετική πολιτική πίεση το υπουργείο δεν θα αντιδρούσε. Πράγματι, τρεις μέρες μετά, η υπουργός Παιδείας ενημέρωνε με «tweet» ότι η μετονομασία θα προχωρούσε.
Να αναφέρω εδώ τους 10 βουλευτές που είχαμε υπογράψει τη σχετική ερώτηση: Νίκος Βούτσης, Μερόπη Τζούφη, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ), Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), Χαρά Κεφαλίδου, Χάρης Καστανίδης, Oδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝΑΛ), Κλέων Γρηγοριάδης, Kρίτων Αρσένης (ΜΕΡΑ25).