ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, άνθρωποι του υποκόσμου έχουν πλάτες στην εξουσία


Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο στην πανδημία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε.. συνέντευξή του στο Kontra Channel έκανε λόγο για εικόνα αλαλούμ, ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο την υπόθεση με τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.
«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και η μπάλα παίρνει δυστυχώς και την επιτροπή των ειδικών. Η επιτροπή είναι σαν το σάκο του μποξ, έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κύριο Μητσοτάκη και τους υπουργούς όταν την Παρασκευή το μεσημέρι λέει στη Βουλή “τα πέτυχα όλα, είμαστε πρωταθλητές” ενώ βουλιάζουμε».
«Όταν λέει ότι θα ανοίξει σταδιακά με σχέδιο η αγορά, ότι θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο και την Παρασκευή το βράδυ αποδείχθηκε το σχέδιο μη σχέδιο γιατί άλλαξε η απόφαση. Ποιανού ήταν αυτή η ευθύνη; Δεν γνώριζαν το μεσημέρι τα επιδημιολογικά δεδομένα; Όλα αυτά διαμορφώνουν μία εικόνα αλαλούμ σε συνδυασμό με το βάρος το συναισθηματικό που αισθάνεται ο μέσος πολίτης πέντε μήνες παρατεταμένου και αδιέξοδου lockdown, δημιουργεί μία εικόνα χάους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από όπου και αν το πιάσεις βρομάει»

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργός. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο κύριος Βρούτσης, είπε ότι ένας τηλεπαρουσιαστής, μάνατζερ, πήγε στο γραφείο του και με μπράβους απειλούσε τον υπουργό. Αντί αυτό να γίνει θέμα την ίδια στιγμή και να πάει η αστυνομία να τον συλλάβει, η αστυνομία ήταν μαζί του γιατί ο κύριος Χρυσοχοΐδης του είχε δώσει 14 αστυνομικούς να τον φυλάνε, τρία περιπολικά και δύο τεθωρακισμένα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ποιος είναι ο κύριος για να έχει αυτή τη φύλαξη και αυτή τη συμπεριφορά; Ποιες είναι οι σχέσεις που διέπουν αυτόν τον συμπαθή κατά τα άλλα κύριο με το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη; Τρεις μέρες τώρα δεν απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Τι ακριβώς συνδιαλλαγές έχει και έχει αυτός να έχει τη δυνατότητα φύλαξη υπουργού και τη συμπεριφορά νονού και να απειλεί τον υπουργό; Ο ίδιος τα είπε, όχι εγώ» υπογράμμισε.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δημιουργήθηκε «μία φάμπρικα ανθρώπων σαν και αυτόν που τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για το 2019 ότι είχαν δεκαπλάσια και πολλαπλάσια εισοδήματα από αυτά που δήλωσαν και ότι το 2020 είχαν τεράστια μείωση ώστε να μπουν στον πρόγραμμα “Συν-Εργασία” και να πάρουν ένα πακτωλό χρημάτων».
«Ποιοι είναι αυτοί, πόσοι είναι αυτοί σαν τον κύριο Φουρθιώτη που ξαφνικά από τα 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα δήλωσε 80.000 ευρώ για να μπορεί να φτάσει στο σημείο να παίρνει τόσες χιλιάδες ευρώ παρανόμως. Του ζητήθηκε να επιστραφούν τα χρήματα;».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δώσουν «τον κατάλογο, όχι τα ονόματα γιατί υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα, με τον αριθμό των ανθρώπων που επετράπη να γίνουν συμπληρωματικές δηλώσεις, προκειμένου να κάνουν αυτή την κομπίνα. Από όπου και αν το πιάσεις βρομάει. Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Το μόνο που θα πω, γιατί δε θέλω να πω άλλα για το ζήτημα αυτό, μία λέξη. Παρακμή. Τη μία ο γνωστός σκηνοθέτης που δεν έχει όνομα, την άλλη ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής. Όλα αυτά βγάζουν μία δύσοσμη μυρωδιά και θα έπρεπε να υπάρχουν απαντήσεις».

«Οργιώδη πράγματα με απευθείας αναθέσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, χαρακτηρίζοντας τη Σοφία Νικολάου πρωταθλήτρια. «Αν κάποια μέρα δεν κάνει απευθείας ανάθεση θα πρέπει να ανησυχεί ο κύριος Μητσοτάκης και να την πάρει τηλέφωνο να δει αν είναι καλά» σημείωσε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως μάλιστα είπε, οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες φαντάσματα. «Δεν είναι όμως μόνο η Σοφία Νικολάου. Μία σειρά από υπουργεία ακολουθούν αυτήν την τακτική. Υπάρχουν αναθέσεις από τον Νότη Μηταράκη, υπάρχει η υπόθεση Cisco με την τηλεκπαίδευση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Έχουμε οργιώδη πράγματα που αν συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο και όχι του κορωνοϊού θα είχαν σπάσει τα πλακάκια, θα είχαν πέσει τα πατώματα. Πρόκειται για ένα καθεστώς αδιαφάνειας που είναι πολύ απειλητικό για την ίδια τη δημοκρατία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το μεγαλύτερο έγκλημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια στη μεσαία τάξη τώρα την τσακίζει».
Σημείωσε ακόμη ότι θα έπρεπε να μπορούν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα και όρους μαγαζιά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν επίσης με όρους τα μικρά μαγαζιά του λιανικού εμπορίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως θεωρεί «λάθος» το μοντέλο που ακολουθήθηκε και προειδοποίησε ότι το 1/3 των μικομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει με «λουκέτο».
Όπως είπε «το πιο κρίσιμο είναι η ανυπαρξία ενίσχυσης», χαρακτηρίζοντας «ασπιρίνες» τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν δόθηκαν 20 αλλά 10 δισ. «Τα υπόλοιπα είναι μέτρα για τις ειδήσεις, δεν πήγαν στην τσέπη αυτών που τα χρειάστηκαν» είπε και συμπλήρωσε ότι τα μισά απ' αυτά ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στις 13 Απριλίου που θα βασίζεται σε τρεις άξονες: διαγραφή μέρους του χρέους στα ασφαλιστικά 40% - 60% και 120 δόσεις, ενέσεις ρευστότητας και νέος Πτωχευτικός Κώδικας.