ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τoν Μπάιντεν


O πρόεδρος των ΗΠΑ στο μήνυμά του, με αφορμή τα 106 χρόνια απ' την αποφράδα μέρα για χιλιάδες ψυχές, αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων σε μια απόφαση που αναμένεται να οξύνει τις.. σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί» αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν στο εισαγωγικό του μηνύματός του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ιστορικά, χαρακτήρισαν τις σφαγές την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως φρικαλέες παρά την επί χρόνια πίεση της αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ.
Αν και ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν αναφέρθηκε στη «Γενοκτονία των Αρμενίων» σε μια διακήρυξη (1981) για τα θύματα του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος, οι προκάτοχοί του και οι διάδοχοί του απέφευγαν να κάνουν χρήση της λέξης γενοκτονία.
Στα τέλη του 2019 το Κογκρέσο υπερψήφισε ψήφισμα που οι βουλευτές δήλωναν πως «αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ» αν και η κυβέρνηση Τραμπ στάθηκε απέναντι.
Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Αρμενίων στην επέτειο της σφαγής.
 
Δυσαρέσκεια στην Άγκυρα

Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές

Αναλυτικά η δήλωση του Τζο Μπάιντεν:
Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί.
Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα της Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες αυτές να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Στη διάρκεια των δεκαετιών που πέρασαν, οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να ρίξουμε ευθύνες αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον, προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.