Γράφει ο Τάσος Παππάς
Ανήκουστο κι όμως συνέβη: Την παραπομπή καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών στην επιτροπή δεοντολογίας για τα διά ζώσης μαθήματα των προηγούμενων ημερών σε εξωτερικό χώρο του.. ιδρύματος αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές. Τι έκαναν οι… παραβάτες; Οργάνωσαν μαθήματα στο προαύλιο του ιδρύματος τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή μάσκες και αποστάσεις. Οντως έγκλημα καθοσιώσεως!
Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι δεν διστάζουν να πουν μερικές αλήθειες και έστω από σπόντα, έστω άθελά τους, δικαιώνουν εκείνους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να αλλάξει η κατάσταση. Πρωτοβουλίες που δεν αρέσουν σε κάποιες πρυτανικές αρχές και βεβαίως στην κυβέρνηση γιατί καλλιεργούν ένα κλίμα δημιουργικής ανυπακοής. Παράδειγμα: Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος μιλώντας στη Βουλή πριν από μερικές μέρες είπε τα εξής: «Επειδή έκανα μαθήματα με τηλεκπαίδευση κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020, πιστέψτε με, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις. Είναι σαν να μιλάς σε έναν τοίχο, σε μια οθόνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Το κάνουμε εξ ανάγκης. Ούτε οι καθηγητές το θέλουν. Χάνεις τη ζωντάνια του μαθήματος, χάνεις τα πάντα».
Μάλιστα. Οταν λοιπόν διαπιστώνεις ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στην περιοχή ευθύνης σου τι κάνεις; Μένεις σιωπηλός μέχρι να ανατραπούν (από μόνα τους άραγε;) τα δεδομένα γιατί δεν θέλεις να συγκρουστείς; Απλώς γκρινιάζεις όπου σε παίρνει, διαμαρτύρεσαι ήπια, κλαις τη μοίρα σου, αλλά κάνεις την καρδιά σου πέτρα και υπακούς στις διαταγές της προϊσταμένης αρχής;
Αντιδράς αποφασιστικά, αδιαφορείς για τις συνέπειες και υπηρετείς με σοβαρότητα την αποστολή σου; Τον τρίτο δρόμο επέλεξαν οι καθηγητές στην Πάτρα, αλλά και άλλοι συνάδελφοί τους σε ορισμένα Πανεπιστήμια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα Πανεπιστήμια με υγειονομικά πρωτόκολλα; Επιτρέπει τη λειτουργία των Λυκείων επιβάλλοντας τα σελφ τεστ και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, αλλά αρνείται να το κάνει και για τα Πανεπιστήμια.
Διάφορα επιχειρήματα έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους αξιωματούχους. Τα περισσότερα είναι σκαληνά. Αποφεύγουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους. Προφανώς γιατί θα εκτεθούν. Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται πως αν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και εντός των ΑΕΙ εναντίον του νόμου που ψήφισε προσφάτως η κυβέρνηση, ίσως και κύμα καταλήψεων.
Με μαζική συμμετοχή και αιτήματα επί της ουσίας. Η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες μετατροπής των ιδρυμάτων σε φρούρια. Δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ασφαλείας στα ΑΕΙ. Πρόκειται για τον μηχανισμό που θα στελεχωθεί από καθηγητές και θα είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των χώρων. Αν οι αρχές κάποιων σχολών αρνηθούν να το πράξουν θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.
Αναζητούνται λοιπόν τρόποι για να ακυρωθούν στην πράξη οι πιο βαριές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει η διαβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι στα χαρτιά. Είχε ανακοινώσει ότι θα είναι έτοιμη να αναλάβει… δράση πριν από το Πάσχα, αλλά η εγκατάστασή της θα γίνει (αν γίνει) τον Σεπτέμβρη. Οπότε ραντεβού τον Σεπτέμβριο, που λέγανε παλιά οι χειμερινοί κινηματογράφοι τη μέρα που κατέβαζαν ρολά λόγω θέρους. Μέχρι τότε απαγορεύονται τα μαθήματα διά ζώσης, οι παραβάτες θα τιμωρούνται και το σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», επειδή παραμένει δαιμονικά επίκαιρο, κηρύσσεται έκπτωτο.
- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (21.4.2021)