Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Βόμβα μεγατόνων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο


12 oμάδες-κολοσσοί ιδρύουν την European League εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων


Βόμβα μεγατόνων δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων που ξεκινούν να βάζουν τα θεμέλια για να χτίσουν τη δική τους λίγκα, την European Super League, αποχωρώντας από τις.. ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, αλλά όχι από τα τοπικά τους πρωταθλήματα.
Πρωτεργάτης σε αυτή τη νέα Λίγκα είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μαζί με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ. 
Στην ίδρυση της European League συμμετέχουν έξι αγγλικές, τρεις ιταλικές και τρεις ισπανικές ομάδες:
  1. Μίλαν
  2. Άρσεναλ
  3. Ατλέτικο
  4. Τσέλσι
  5. Μπαρτσελόνα
  6. Ίντερ
  7. Γιουβέντους
  8. Λίβερπουλ
  9. Μάντσεστερ Σίτι
  10. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  11. Ρεάλ
  12. Τότεναμ
Οι ιδρυτικές ομάδες της νέας λίγκας εξέδωσαν ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής (18/4) επιβεβαιώνοντας τα σχέδια τους και τονίζοντας πως «ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει».

Το φορμάτ της διοργάνωσης
  • Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
  • Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
  • Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.
  • Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος.
Τα οικονομικά δεδομένα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «12», η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.
Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Οι αντιδράσεις

Σε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις ομάδες που εξετάζουν να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή κλειστή διοργάνωση προέβη η UEFA.
Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με τη στήριξη των εθνικών Λιγκών και της FIFA, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τις παραπάνω ομάδες πως θα τις αποβάλει τόσο από τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις, όσο και από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Παράλληλα ενημερώνει τους ποδοσφαιριστές των ομάδων αυτών, πως δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εθνικές τους ομάδες.
Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της UEFA, η FIFA δεν απείλησε με τιμωρίες και αποβολές από κάθε διοργάνωσή της, αλλά κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «εποικοδομητικό διάλογο».
«Η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας "κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας", εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.