Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Στα άκρα η σύγκρουση για την τροπολογία-ασυλία σε πολιτικά στελέχη και λοιμωξιολόγους


Εκτός ορίων βγαίνει εκ νέου η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά με αφορμή την προκλητική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης,.. με την οποία η κυβέρνηση προσφέρει ασυλία σε πολιτικά στελέχη και λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στις επιτροπές για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για ενοχική τροπολογία και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη σημειώνοντας «βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης».
«Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους;», είπε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Ραγκούσης.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, τόνισε «η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news. Τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο».
«Θα είστε δειλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε. Ελάτε και πείτε ότι αυτό αφορά κραυγαλέες περιπτώσεις ανυπόστατων μηνύσεων και δεν αμφισβητούμε την επιστημονική επάρκεια αυτών των ανθρώπων», επέμεινε ο Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση και ο κ. Πλεύρης είναι αμετανόητοι. Διχάσατε πάλι την κοινωνία μιλώντας για ψεκασμένους. Ποιος είστε εσείς κύριε Πλεύρη που μιλάτε για ψεκασμένους; Ένας βουλευτής είστε! Εσείς είστε ψεκασμένοι, δεν μπορείτε να μιλάτε έτσι για τον ελληνικό λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
«Εσείς είστε το κόμμα που στηρίζει τους αρνητές των εμβολιασμών. Εσείς είστε το κόμμα που διχάζει τον ελληνικό λαό», απάντησε ο Θανάσης Πλεύρης.
Κατά της διάταξης τάχθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και επισήμανε ότι έχει περιεχόμενο αντίστοιχο με το περιεχόμενο διάταξης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΧΣ.
Γιατί έφερε αντιδράσεις η αιφνιδιαστική τροπολογία
Το άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μαζί με την «ασυλία» προς τις επιτροπές που συμμετέχουν επιστήμονες και οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό ρόλο, άρα πρέπει να είναι ανεξάρτητες, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει και πολιτικά στελέχη που μετέχουν σε άλλες επιτροπές, όπως εκείνη για «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».
Η ρύθμιση αυτή έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές κατά των κυβερνητικών χειρισμών, το παρατεταμένο lockdown και τις τελευταίες αποφάσεις για άνοιγμα της χώρας αμέσως μετά το Πάσχα. Με την τροπολογία αυτή, πάντως, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας και τις συνεχείς παλινωδίες.
- από EfSyn