Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Άλλα ήθελαν να ακούσουν ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του…

...και άλλα τους ήρθαν. Και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμεναν


Αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα

Γράφει ο Τάσος Παππάς
Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση. Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία και για τις προοπτικές.. της προκάλεσε ανησυχίες στους πολίτες και μάλλον ενόχλησε το μέγαρο Μαξίμου. Αλλα ήθελαν να ακούσουν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του και άλλα τους ήρθαν. Και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμεναν. Δηλαδή, από κάποιον που πίστευαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει ρωγμές στο οικοδόμημα που στήνουν με μπόλικη επιμέλεια, αλλά και με πολλές αλχημείες.
Ο Γ. Στουρνάρας χάλασε την ειδυλλιακή εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Ο ίδιος βεβαίως υποστηρίζει ότι η έκθεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας πρέπει να παρουσιάζει τα πράγματα όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Αυτό το «ρεαλιστικά» είναι που δεν άρεσε καθόλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον πολιτικό που δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι είναι φανατικός ρεαλιστής και φόρτωσε στους πολιτικούς αντιπάλους του όλους του κακόφημους «ισμούς» που κυκλοφορούν στην πιάτσα.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί εδώ και καιρό να μας πείσει ότι τα πράγματα βελτιώνονται θεαματικά, οι ενισχύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν κάνει καλή δουλειά, η ανεργία είναι σε καθοδική πορεία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (παγκόσμια πρωτοτυπία είναι αυτή), η αισιοδοξία επιστρέφει στην αγορά αργά αλλά σταθερά (άλλα λένε οι δημοσκοπήσεις, αλλά κι αυτό είναι μία λεπτομέρεια), η ανάπτυξη θα εκτοξευθεί γιατί θα έχουμε συνωστισμό επενδυτών στις εισόδους της χώρας και οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα απογειώσουν τη ζήτηση, οι τουρίστες που θα έρθουν, με ή χωρίς διαβατήριο εμβολιασμού, θα δώσουν γερή ανάσα στη βαριά βιομηχανία της χώρας και αυτή με τη σειρά της θα ρυμουλκήσει όλη την οικονομία προς ασφαλές λιμάνι.
Πλεόνασμα μαξιμαλισμού είχαμε και στο περιβόητο «σχέδιο 2.0» -με το οποίο η Ελλάδα υποτίθεται πως θα ανέβει κατηγορία- που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης με την πενταμελή επιτροπή των τεχνοκρατών που όλως τυχαίως και τα πέντε μέλη της ανήκουν στη σχολή σκέψης του νεοφιλελευθερισμού. Τι κι αν τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Λεπτομέρεια. Οι προβλέψεις για τις αντοχές χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως δείχνουν οι έρευνες και όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, δεν είναι αισιόδοξες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που στήριξαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, είναι σε αναβρασμό.
Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αυξηθεί. Το ιδιωτικό χρέος έχει πάει στα ουράνια. Το ίδιο και το δημόσιο χρέος. Η πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό δεν είναι τόσο εύκολη όσο ήταν πριν από λίγους μήνες. Τα εισοδήματα πολλών κοινωνικών ομάδων έχουν πληγεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης προειδοποίησε επίσης ότι τα σημερινά βοηθήματα θα είναι το αυριανό χρέος. Τι φοβάται ο κ. Στουρνάρας και το λέει φόρα παρτίδα στην έκθεσή του; Με πέντε λέξεις: πτωχεύσεις, λουκέτα, χιλιάδες νέοι άνεργοι.
Αρα γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Ισως γιατί πιστεύει ότι αν υπάρχει θέληση όλα μπορεί να γίνουν. Και από θέληση άλλο τίποτα οι εραστές της αριστείας. Υποθέτω πως οι προερχόμενοι από την Αριστερά συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη τού έχουν πει τη φράση που αποδίδεται στον Ρομέν Ρολάν και την έχει καθιερώσει ο Αντ. Γκράμσι για την «απαισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης». Και υποθέτω ότι αυτός την ενστερνίστηκε. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι δύστροπα και αντιστέκονται στις υπερφίαλες εκτιμήσεις.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών