Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

KEΔ: "Έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών για ανείσπρακτο-αγγελιόσημο 2 δισ. ευρώ"


Η δημοσιογραφική παράταξη «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» με ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «έρευνα στα δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία, από το Υπουργείο Oικονομικών.. για εκατομμύρια ευρώ από αγγελιόσημο (εργοδοτική εισφορά), το οποίο αφήνουν ανείσπρακτο για χρόνια στα ταμεία των εργοδοτών των διαφημιστικών εταιριών και των γραφείων δημοσίευσης ισολογισμών».
Στην ανακοίνωση της ΚΕΔ αναφέρεται συγκεκριμενα:  
"Την αποκάλυψη-βόμβα έκανε στη συνεδρίαση του ΔΣ της περασμένης Τρίτης το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, επισημαίνοντας ότι ο ΕΔΟΕΑΠ και η ΕΣΗΕΑ ως άμεσοι δικαιούχοι, οφείλουν να προβούν ΑΜΕΣΩΣ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες , ώστε να μην παραγραφούν.
Ζήτησε επίσης εξηγήσεις από την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου και τον Πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Στ. Καπάκο, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο, μέσα στον πανικό τους, προσπάθησαν χωρίς όμως αποτέλεσμα, να μεταθέσουν το θέμα σε άλλη συνεδρίαση!...
Η έρευνα από το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαταχθεί με απόφαση (ΑΠ 12/02/20210) του κ. Γ. Γεωργίου,Γενικού Διευθυντή Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου. Η έρευνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και αφορά:
  • έλεγχο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και τώρα Α΄. Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΦΚΑ για το ανείσπρακτο αγγελιόσημο των ετών 2005-2013 από διαφημίσεις και δημοσιεύσεις σε Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην ΕΡΤ. Ειδικά στην ΕΡΤ περιλαμβάνει την περίοδο του Μαύρου και την μεθοδευμένη απόπειρα υποκατάστασης της από την ΝΕΡΙΤ, η οποία τελικώς απέτυχε.
  • έλεγχο στον ΕΔΟΕΑΠ ως προς την είσπραξη του αγγελιοσήμου (από εφημερίδες κλπ) και απόδοση του στην Γ΄ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ( πρώην Ταμείο ταμείο τεχνικών/ΤΑΤΤΑ) για τα έτη 2005-2014.
Τα έσοδα από το αγγελιόσημο αντιπροσώπευαν το 20% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ, η οποία την περίοδο αυτή (2005-2014) σύμφωνα με την σχετική αναλογιστική μελέτη που είχαν αναθέσει οι δημοσιογραφικές ενώσεις, κυμαινόταν από 1,09-2,6 δις το xρόνο .
Το ύψος του ανείσπρακτου αγγελιοσήμου με βάση μία από τις καταγγελίες (ΕΤΗΠΤΑ) στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (απ ΓΕΔΔ 1509116/17670) υπολογίζεται σε ποσό άνω των 2 δις ευρώ ΜΟΝΟ για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Oι αναλογιστές καταγράφουν ότι « ενώ θα αναμέναμε ένα ποσοστό περίπου στο 20% , (ΣΣ σε ετήσια βάση) διαπιστώνεται ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση από το ποσοστό αυτό , αφού η είσπραξη δεν έχει ξεπεράσει το 6,9%..»
Δηλαδή περισσότερο από το 65,5% των εσόδων από το αγγελιόσημο πέρναγε και παραμένει σε χέρια τρίτων!!!
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που φαίνεται να απασχολεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι η επισήμανση από τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ καθώς και από τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών και της εξελεγκτικής επιτροπής ( 2009) ότι «…δεν υπάρχει επί της ουσίας έλεγχος, ούτε στα Μέσα που φιλοξενούν τις διαφημίσεις αλλά ούτε και στους διαφημιζόμενους οι οποίοι περίπου με τη θέληση τους καταβάλλουν το Αγγελιόσημο!...».
Το σημαντικό-από πλευράς αξιοπιστίας της έρευνας- είναι ότι η αναλογιστική εταιρία που έκανε αυτές τις διαπιστώσεις για ανείσπρακτο αγγελιόσημο, είναι η ίδια που κάνει και σήμερα τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων με επανειλημμένες ανακοινώσεις της, τα τελευταία χρόνια, έχει αναφερθεί στο θέμα ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση και είσπραξη των ποσών που οφείλονται.
Η σύμπραξη όμως των παρατάξεων Συσπείρωσης και Ενωμένων Δημοσιογράφων που με οριακή πλειοψηφία διοικεί την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, σε συνεργασία και με άλλους, διέλυσε το 2018,προφανώς σκόπιμα, και τον υποτυπώδη μηχανισμό ελέγχου για είσπραξη του συνολικού μέχρι το 2016 αγγελιοσήμου, ο οποίος λειτουργούσε στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, απολύοντας τους υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένοι με την εργασία αυτή!
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων από την 1.1.2017 να μην έχουν εισπραχτεί ακόμη και τα τρέχοντα έσοδα του αγγελιοσήμου της περιόδου 2013-16 και από τα οποία ΜΟΝΟ η οφειλόμενη αναλογία του ΕΔΟΕΑΠ κυμαίνεται από 80-100 εκατομμύρια ευρώ ,χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι!.
Αυτό άλλωστε δεν το αρνούνται ούτε οι πλειοψηφίες στα Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ- ΕΣΗΕΑ , αλλά τα έχουν αφήσει και αυτά ανείσπρακτα. ‘Η αποτελούν μία ακόμη προσφορά στους εργοδότες!..
Προφανώς κάποιοι θέλουν απεγνωσμένα, να κλείσουν τα παλιά τεφτέρια με τις οφειλές γιατί σε αυτά υπάρχουν μυστικά που καίνε, πρόσωπα, εταιρίες, και στελέχη πρώτης γραμμής σε κόμματα εξουσίας, που έχουν στενούς δεσμούς με τις διοικήσεις των σωματείων του κλάδου με χρηματιστηριακές εταιρίες, media shops κ.α.
Αποτελούν όμως πλέον έσοδα για το Δημόσιο ( ΕΦΚΑ) όπως και για άλλους συνδικαιούχους.
Την ευθύνη για την είσπραξή τους έχει πλέον ο ΕΦΚΑ σύμφωνα και με το N.4387/16(νόμος Κατρούγκαλου). Στην ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ η ευθύνη βαρύνει τους Προέδρους ως νόμιμους εκπροσώπους.
Δικαιούχοι όμως των κεφαλαίων αυτών εκτός από τα 13 ασφαλιστικά ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ ΤΑΤΤΑ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΠΕΡΤ κα.) ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ είναι και οι δημοσιογραφικές ενώσεις ( ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ) οι οποίες με τα έσοδα από την κατανομή του πόρου του αγγελιοσήμου εξασφάλιζαν για χρόνια την λειτουργία των λογαριασμών αλληλοβοήθειας( ενίσχυση ανέργων κλπ).
Αλλά τι να περιμένει κανείς από τις εργοδοτικές πλειοψηφίες στα ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΑ.
Kίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"