Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

H Γιάννα, ο στρατηγός και η σοπράνο


Tο είδαμε κι αυτό. Ένας στρατηγός και όχι ένας μουσικός να επιλέγει ποια τραγουδίστρια από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα απέδιδε τον εθνικό ύμνο την 25η Μαρτίου κατά την έπαρση της σημαίας.. την ημέρα που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, μάλιστα, δεν αποφάσισε μόνον ποιος/α θα ερμηνεύσει τον εθνικό ύμνο αλλά και τον τρόπο ερμηνείας. Αποφάσισε η ερμηνεία να γίνει α καπέλα! Χωρίς, δηλαδή, τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
Το βαθύ παρασκήνιο για την επιλογή της Αναστασίας Ζαννή έφερε στο φως με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Μανώλης Κοττάκης στο newsbreak.gr.
Όπως έγραψε ο πάντα καλά πληροφορημένος Μανώλης Κοττάκης, η Αναστασία Ζαννή είχε την ιδέα και τη μοιράστηκε μαζί του «να ακουστεί το έθνος ενωμένο με μια φωνή να απαγγέλλει Διονύσιο Σολωμό στην επέτειο για τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας του!».
Ο δημοσιογράφος την προέτρεψε να καταθέσει πρόταση στην Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπουλου, όμως, τελικά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

«Στρατηγέ, ιδού η σοπράνο σας»

Η σοπράνο, όμως, το ήθελε πολύ και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να το καταφέρει. Όπως διηγείται ο Μανώλης Κοττάκης: «Η Αναστασία έφθασε μέσω κάποιου γνωστού της έξω από την πόρτα του αρχηγού, τον συνάντησε, του έδειξε σε βίντεο πώς είχε απαγγείλει στο παρελθόν τον εθνικό ύμνο στην παρέλαση της ομογένειας της Νέας Υόρκης, καθώς και στην εορτή που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο -ενθουσιάζοντας τον πρόεδρο Κλίντον-, του έδειξε πώς είχε απαγγείλει στο παρελθόν τον εθνικό ύμνο πριν από αγώνα της Εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης στο ΟΑΚΑ και τον έπεισε».
Μόνο που το παρασκήνιο είναι βαθύ γιατί ένα ακόμα θέμα που έπρεπε να λυθεί είναι με ποιο τρόπο θα ερμήνευε τον εθνικό ύμνο η τραγουδίστρια.

Αρχιστράτηγος και «αρχιμουσικός»

Η απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να ερμηνεύσει η Αναστασία Ζαννή τον εθνικό ύμνο στην Ακρόπολη ελήφθη τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.
Όπως μας πληροφορεί ο καλά ενημερωμένος Μανώλης Κοττάκης, «οι σπουδαίοι μουσικοί μας στις Ένοπλες Δυνάμεις ήθελαν να αποδοθεί ο εθνικός ύμνος με “ένταση”, με κίνδυνο όμως να χανόταν μέσα στις νότες η βροντώδης φωνή της Αναστασίας. Κλασική διπλωμάτης, όπως είναι στη ζωή της, χαμηλών τόνων, καθόλου “ασφυκτική”, τους πρότεινε να ηχογραφήσουν στις πρόβες τον ύμνο με τον τρόπο που θέλουν να αποδοθεί εκείνοι που είναι εμπειρότεροι και με τον τρόπο που νιώθει καλύτερα η ίδια. Και ας αποφασίσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Έτσι και συνέβη».
Για να το κάνουμε λιανά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος φαίνεται ότι άκουσε το demo του εθνικού ύμνου από τους μουσικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια άκουσε το demo με την ερμηνεία της Αναστασίας Ζαννή και αποφάσισε η ότι τραγουδίστρια ήταν καλύτερη.
Έτσι, έδωσε εντολή να ερμηνεύσει τον εθνικό ύμνο η Αναστασία Ζαννή α καπέλα!
Μια απόφαση που ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αφού μέχρι και τις 24 Μαρτίου το πλάνο ήταν διαφορετικό.
Όπως διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η Αναστασία Ζαννή συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Φλώρο στις 24 Μαρτίου για να την ευχαριστήσει για την εθελοντική συμμετοχή αφού: «Η Ελληνίδα σοπράνο θα ερμηνεύσει τον Ύμνο εις την Ελευθερία συνοδευόμενη από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα θα αποδώσει τιμές άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς».
Γιατί τελικά η σοπράνο τραγούδησε α καπέλα; Αρνήθηκε η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων να τη συνοδεύσει; Αρνήθηκε η σοπράνο τη συνοδεία των μουσικών του στρατού;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη η απόφαση ήταν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Τώρα πως είναι δυνατόν ένας στρατηγός να αποφασίζει ποιος θα τραγουδήσει και με ποιον τρόπο μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί.
Για την ιστορία να πούμε ότι όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του συναδέλφου η σοπράνο φορούσε φορούσε ΖΕUS+ΔΙΟΝΕ, εταιρεία που έχει δημιουργήσει η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.
Όχι, η ενδυματολογική επιλογή δεν ήταν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στεντορεία τη φωνή στον Ιερό Βράχο - Τι έγραψε στο newsbreak ο Μανώλης Κοττάκης