Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Τέσσερα σχόλια για το tweet του Στέφανου Μάνου και το (αόρατο) χέρι του... κράτους


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το tweet του Στέφανου Μάνου που έγινε viral, συνοψίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κακοκαιρία. Αξίζουν, νομίζω, τέσσερα σχόλια για την παρέμβαση του κ. Μάνου:..1. Το χάλι του κρατικού μηχανισμού πιστοποιείται όχι από έναν αντίπαλο της κυβέρνησης, αλλά από ένα ιστορικό στέλεχος και υπουργό της Νέας Δημοκρατίας. Στον κ. Μάνο δεν μπορεί να απαντήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατηγορώντας τον ότι είναι προσκολλημένος στις ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης κι εχθρεύεται την αριστεία.
2. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο κ. Μάνος υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι απλώς χάλια αυτή καθαυτή, αλλά είναι χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν. Η συγκριτική εκτίμησή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι στους δύο αιώνες ιστορίας του ελληνικού κράτους, ο κρατικός μηχανισμός ουδέποτε επαινέθηκε για την αποτελεσματικότητά του. Δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέβασε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της κρατικής ανικανότητας, πράγμα όχι εύκολο, δεδομένου ότι αυτός βρισκόταν ήδη πολύ ψηλά.
3.
Ο κ. Μάνος αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας. Ωστόσο, τη στιγμή της μεγάλης δυσκολίας του, δεν κάλεσε την αγορά να βάλει το (αόρατο) χέρι της για να τον βοηθήσει. Ζήτησε, απαίτησε για την ακρίβεια, τη συνδρομή του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους το οποίο αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη και στραγγαλίζει τη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αποτελεί έξοχο δείγμα της «πανουργίας του Λόγου», ότι εκείνος που επί δεκαετίες υποστηρίζει την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, την κρίσιμη στιγμή ζητάει τη βοήθεια τους.
4. Ασφαλώς ο κ. Μάνος έχει ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση. Όποια στιγμή θέλει, μπορεί να μιλήσει με τους υπουργούς. Εντούτοις, και αυτός ακόμα ο υψηλά ιστάμενος, έκανε την αγωνιώδη έκκληση μέσω των σόσιαλ. Παλιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις, έλεγες «θα βγω στα κανάλια». Πλέον δεν μπορείς να βγεις στα κανάλια γιατί η μόνη που βγαίνει στα κανάλια είναι η Λίστα Πέτσα. Όποτε πας στα σόσιαλ. Γενικά για όλα τα θέματα πας στα σόσιαλ. Αν θες να δημοσιοποιήσεις κάτι, πας στα σόσιαλ γιατί τα ΜΜΕ δεν θα το παίξουν. Αν θες να πιέσεις την κυβέρνηση για ένα ζήτημά σου, πας στα σόσιαλ γιατί οι πορείες δεν επιτρέπονται. Αν σε έχει κακοποιήσει «γνωστός σκηνοθέτης», πας στα σόσιαλ γιατί ο εισαγγελέας είναι σε φάση αναστοχασμού και δεν ασχολείται με το ζήτημα.
Εντάξει μπορεί να μην έχουμε πολύ ρεύμα και πολλή δημοκρατία, αλλά σόσιαλ έχουμε και με το παραπάνω.
Γιάννης Αλμπάνης (fb)