ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Πληρώνουν εκδότες, κανάλια και ραδιόφωνα


* Όσο ξαφνικά αποχώρησε το Facebook από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αυστραλιανή κυβέρνηση, τόσο απρόσμενα επέστρεψε. Μετά από μερικές ημέρες, όπου ο γίγαντας των μέσων.. κοινωνικής δικτύωσης είχε επιβάλλει απόλυτο μπλακ άουτ στην ειδησεογραφία, έρχεται τώρα να επανορθώσει και να ξαναβάλει κανονικά στην κυκλοφορία τις σελίδες των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Και ξαναρχίζει τις συζητήσεις για το νέο νομοσχέδιο, που υποχρεώνει τις εταιρείες όπως το Facebook και η Google να πληρώνουν τους εκδότες, τα κανάλια, τα ραδιόφωνα.
* Η δική τους εκδοχή βέβαια είναι ότι αυξάνουν κατά πολύ την «κυκλοφορία» της ειδησεογραφίας με την παρουσία της στις οθόνες τους, οπότε με αυτό τον τρόπο οι εκδότες, οι καναλάρχες, οι ραδιοφωνάρχες αποκομίζουν μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα. Μια λογική μάλλον παράλογη, καθώς το μέγιστο μερίδιο των κερδών στο ιντερνετικό περιβάλλον το ενθυλακώνουν είτε η Google είτε οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για τους υπόλοιπους μένουν στο τραπέζι κυριολεκτικά ψίχουλα, που πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για έξοδα του τύπου φως, νερό, τηλέφωνο. Επομένως, έπρεπε να επιβληθεί μια καινούρια μοιρασιά…
* Σε μια κίνηση καλής θελήσεως, η αυστραλιανή κυβέρνηση πρόσθεσε στο νέο νόμο μια σειρά από διατάξεις, βάσει των οποίων δεν θα είναι άμεση η υποχρέωση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης να πληρώσουν τα ΜΜΕ. Αν από την άλλη καταλήξουν σε συμφωνία εδώ και τώρα με τα media και ανοίξουν την πορτοφόλα (πράγμα που έκανε η μάλλον καλύτερα πληροφορημένη και ευέλικτη Google, που τα βρήκε με τα δύο μεγάλα κανάλια, την News Corporation του Μέρντοχ και την Guardian), τότε μπορεί και να γλυτώσουν ολωσδιόλου τις συνέπειες του νόμου. Οπότε στο χέρι τους είναι είτε να τσαμπουκαλευτούν και να τραβήξουν ως το τέλος την αντιπαράθεση είτε να παραδεχτούν την ήττα τους και να τη βγάλουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
* Αλλά, φυσικά, δεν είναι τα μερικά εκατομμύρια που θα ξοδέψουν στην Αυστραλία αυτό που τους νοιάζει. Είναι που δημιουργείται προηγούμενο και θα πρέπει να ξηλωθούν σε ουκ ολίγες χώρες της υφηλίου. Ακόμη και σε μπανανιστάν, όπως η Ελλάδα…

- από τη στήλη του Χρήστου Ξανθάκη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost